Elképesztő szennyezést okoznak a kiszállító cégek

UPS vállalat, csomagszállítás, UPS
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 17: A United Parcel Service (UPS) driver loads a cart with boxes before making a delivery on June 17, 2014 in San Francisco, California. UPS announced plans to begin to consider box size in the pricing of ground shipments in the U.S. and standard delivery to Canada. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Store Insider számolt be róla, hogy egy friss kutatás szerint a világ hat legszennyezőbb futárcégének a kézbesítés utolsó kilométereire jutó szén-dioxid-kibocsátása eléri a 4,5 megatonnát évente.
Vágólapra másolva!

Tavaly az e-kereskedelem a kiskereskedelmi forgalom közel 20 százalékát tette ki világszerte, és ez az arány 2025-re várhatóan legalább 25 százalékra nő. Az e-kereskedelemmel pedig együtt jár, hogy csomagokat kell célba juttatni, többnyire gépjárművel.

Most először készült felmérés arról, hogy az online rendelt csomagok kikézbesítése, a kiszállítás utolsó kilométereinek megtétele mekkora környezetszennyezéssel jár. Bár az utolsó kilométerek a küldemény teljes útjának sokszor csak töredékét teszik ki, akár a teljes út szén-dioxid-kibocsátásának feléért is felelhetnek.

Ezek a rövid utak, amelyeket több millió kézbesítő kisteherautó, személygépkocsi, motorkerékpár vagy robogó tesz meg naponta, aránytalanul nagy mértékben szennyezik a városok levegőjét.

Illusztráció Forrás: AFP/Justin Sullivan

Kilencven futárcég tevékenységét vizsgálta a Stand.earth Research Group a Clean Mobility Collective megbízásából Európában, Indiában és Észak-Amerikában. A felmérés kimutatta, hogy a hat vezető e-kereskedelmi kiszállító (UPS, FedEx, Amazon Logistics, DPD, eKart, DHL eCommerce, Solutions) utolsó kilométerekre jutó szén-dioxid-kibocsátása eléri a 4,5 megatonnát évente, s ez nagyjából 600.000 háztartás éves kibocsátásának felel meg.

A kutatók becslései szerint Európában az e-kereskedelem által évente kibocsátott hárommillió tonna szén-dioxid kétharmadáért felel a hat legnagyobb kiszállító.