Titkos bunkert építenek az EU vezetőinek, mert félnek az oroszoktól

Brüsszel, 2020. július 17. Az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülése 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen. MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir
Vágólapra másolva!
A cél az, hogy az oroszok ne tudják lehallgatni a tanácskozásokat, még az oda bevitt dekorációt is átvilágítják.
Vágólapra másolva!

Titkos bunkert építenek az Európai Unió vezetőinek üléseire Brüsszelben, hogy a politikusok biztonságban tanácskozhassanak anélkül, hogy például orosz ügynökök lehallgatnák őket – tudta meg az euobserver.com internetes oldal uniós dokumentumokból.

A terem 100 férőhelyes lesz, és összesen 34 vezető politikusnak lesz helye, rajtuk kívül az ő segítőik, valamint protokoll- és technikai, illetve kiszolgáló személyzet léphet csak be.

A 34 vezető politikusi szék már az EU bővítésének szól, hiszen jelenleg 27 hely is elég lenne, de az Unió várhatóan újabb tagországokkal bővül majd a következő években, az egyik legnagyobb esélyes erre például a jelenleg háborúban álló Ukrajna - írja a Világgazdaság.

Az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülése 2020. július 17-én Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir

A bunkert alacsonyabb rangú politikai találkozókra és nagyköveti egyeztetésekre is használhatják majd a tervek szerint. A terem teljesen leszeparált az internettől, de megoldják, hogy lehessen kommunikálni a külvilággal.

Az egész termet ugyanis egy NATO-hitelesített elszigetelő ketrec veszi majd körül, amely megakadályozza, hogy bárki illetéktelen hallgatózzon az üléseken.

Bárki, aki bemegy a terembe, át kell esnie egy biztonsági ellenőrzésen, amelyen azt is igazolnia kell, miért tartózkodik a teremben. Ez alól még a vezetők sem kivételek, mint ahogy nekik is kint kell hagyniuk minden elektronikus eszközüket, laptopjaikat, mobiltelefonokat és okosóráikat is. Sőt, még a hallássegítő eszközeiket is.

A bunker várhatóan 2024-ben készül el, és összesen 8 millió euróba kerül a kivitelezése. A pontos helyszín még nincs eldöntve, de várhatóan nem lesz messze a jelenlegi üléstermektől, hogy a politikusok kényelmesen járhassanak ki és be.

A termet minden ülés előtt és után is „átvilágítják", ahogyan az oda bevitt tárgyakat, még a dekorációt, például a virágokat és az élelmiszert is. A bunkerben nem a kényelem lesz a legfontosabb, de azért egy elfogadható szintet muszáj nyújtania a dokumentumok szerint.

A bunkerre azért is van szükség, mert Brüsszelben áprilisban két orosz kémet is lefüleltek és kiutasítottak. Az elmúlt években ugyanakkor Kína és Izrael is belekeveredett már EU-s lehallgatási botrányba.