Rákízű whisky-t hoztak forgalomba

whiskey, Whisky, Whisky égetett szeszesital, elkészítés, gyártás, lepárlás
Bartender Serve Whiskey, on wood bar.
Vágólapra másolva!
Tarisznyarákkal ízesített whisky-t forgalmaz egy amerikai szeszfőzde számolt be róla a Store Insider. A Tamworth Distilling ezzel termékével egy invazív állatfaj „ámokfutásának" megfékezéséhez szeretne hozzájárulni.
Vágólapra másolva!

A New Hampshire-i székhelyű főzde parti tarisznyarákkal (green crab) ízesített whisky-t árul. A Crab Trapper névre keresztelt nedűben az ízeltlábú mellett juharfa, vaníliás tölgy, szegfűszeg, fahéj és szegfűbors aromajegyei keverednek egymással.

Az alábbi képen a formabontó alkoholos ital látható:

A Tamworth Distilling a bizarr terméket azért hozta létre, hogy segítsen megfékezni az invazív fajt. Az apró parti tarisznyarákok ugyanis számos helyi őshonos állatfajt fosztanak meg az élelemtől és saját élőhelyüktől, amivel mostanra már megtizedelték a terület ökoszisztémáját.

Az ital elkészítésekor első lépésként az állatokból főznek "ráklevest", amelyet aztán feldúsítanak némi alkohollal.

A parti tarisznyarák vagy angolul green crab Forrás: Biosphoto via AFP/Emile Barbelette / Biosphoto/Emile Barbelette

A nem kívánt szagok eltávolítása érdekében ezt követően desztillációnak vetik alá a löttyöt, majd pedig

egy kevés koriander, fahéj, babérlevél és mustármag kíséretében összekeverik egy hagyományos bourbon alappal, hogy azért mégiscsak whiskynek lehessen nevezni a végterméket.

A Crab Trappert a gyártó székhelyén lehet megvásárolni, vagy az interneten megrendelni. A Tamworth Distilling honlapján a 200 milliliteres kiszerelés képe alatt egy 65 amerikai dolláros (csaknem 25 000 forintos) virtuális árcédula díszeleg.