Helyes döntés a légitársaságokra kivetett extraprofitadó

Easyjet, Wizzair, Ryanair fapados
Ferihegy
Budapest, 2008. szeptember 23. A Ferihegy I. repülőtéren parkoló fapados légitársaságok - EasyJet, Wizzair és Ryanair - repülőgépei. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Helyes és időszerű döntés volt, hogy a kormány extraprofitadót vetett ki a légitársaságokra - vélekedett Galgóczy Ferenc a Magyar Nemzetnek.
Vágólapra másolva!

A szerdai lapszámban megjelent cikkben a Wizz Air és a Malév GH egykori földi kiszolgáló partnere, a Budport Handling befektetője úgy fogalmazott: azt már megszokhattuk, hogy az ilyen helyzetekben különösen a diszkont légitársaságok fenyegetőznek.

Galgóczy Ferenc azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy pünkösdkor megjelent a légitársaságokra is kivetett extraprofitadóról szóló kormányrendelet.

A védelmi alapokhoz az utasok száma alapján kell hozzájárulni.

A különadó miatt tiltakozását fejezte ki a magyarországi piac legnagyobb szeletét, több mint 30 százalékát birtokló Wizz Air elnöke, Robert Carey.

A Magyar Nemzet megkeresésére azt írta, hogy mivel a légi közlekedési ágazat jelentős veszteségeket szenvedett el a koronavírus-járvány miatt és nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a pandémia kitörése előtti szintet, szerinte minden újabb gazdasági teher lassítja a régóta várt fellendülést. Az utasonként számított adó bevezetése magasabb viteldíjakat jelentene egy olyan szektorban, amely két éve veszteséges - utalt arra Robert Carey, hogy a cége áremeléssel reagálhat a hazai különadóra.

Fapados légitársaságok - EasyJet, Wizzair és Ryanair Ferihegyen Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Galgóczy Ferenc szerint a Wizz Air válasza "masszív hangulatkeltés".

A magát kvázi nemzeti légitársaságnak aposztrofáló, piacvezető diszkontvállalat azonnal az utasokra akarja hárítani a különadó terheit, márpedig ezzel hisztériát kelt

- jelentette ki.

A szakértő azt is mondta, hogy az iparágnak az az érdeke, hogy olyan árú jegyekből legyen fizetendő az extraprofitadó, amelyekből azt ki is lehet gazdálkodni.

A "dömpingáron", vagyis öt-tízezer forintért értékesített repülőjegyekre

- jelentette ki Galgóczy Ferenc.