Szenzációs áttörés jöhet a drogfüggők gyógyításában

legális marihuána
West Hollywood, 2018. január 3. Vásárlók a kannabisztartalmú termékeket árusító MedMen gyógyszertár előtt a kaliforniai West Hollywoodban 2018. január 2-án. Kaliforniában, az Egyesült Államok legnépesebb államában előző nap lépett hatályba az a törvény, amelynek értelmében legálissá vált a marihuána forgalmazása és fogyasztása. (MTI/EPA/Eugene Garcia)
Vágólapra másolva!
A kenderszármazékok legális piaca 2021-ben a Prohibition Partners szerint globális szinten több mint 37 milliárd dollár (13 ezer 678 milliárd forint) volt, azonban a legazilációs törekvések ellenére egy 2019-es, New Frontier Data kutatás szerint az illegális kereskedelemmel is számolva évente több mint 340 milliárd dollárt (125 ezer 690 milliárd forint) költ az emberiség a szerre. Noha a túlzásba vitt füvezésre az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) még egyetlen szert sem engedélyezett, már számos cég van, aki ilyen termékek fejlesztésén dolgozik, számolt be róla a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Noha a legalizáció támogatóinak és a marihuána felhasználóinak döntő többsége ragaszkodik hozzá, hogy a kannabisz nem okoz függőséget – és valóban a fű által okozott függőség egészen más, mint például a heroin által kiváltott – azért egyre több bizonyíték mutat arra, hogy ez nem feltétlenül van így.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint a kannabiszfogyasztók 10 és 30 százaléka között lehetnek azok, akik túlzásba viszik a szer használatát és az emiatt bekövetkező egészségügyi és szociális problémák ellenére sem tudják megállni a további drogozást.

A londoni tőzsdén jegyzett gyógyszercég az Indivior és a francia Aelis Farma viszont remélik, hogy az általuk fejlesztett, legújabb készítmény – ami a fejlesztés jelen fázisában az AEF0117 nevet viseli – változtat ezen.

A vásárlók a kannabisztartalmú termékeket árusító MedMen gyógyszertár előtt állnak sorban, a kaliforniai West Hollywoodban. Kaliforniában, az Egyesült Államok legnépesebb államában legális a marihuána forgalmazása és fogyasztása Forrás: MTI/EPA/Eugene Garcia

Az Egyesült Államokon és Kanadán végigsöprő legalizációs hullám hatására a gyakori és a problémás használók száma is megugrott, különösen a fiatal felnőttek és az idősebb kamaszok körében. Mark Crossley, az Indivior vezérigazgatója szerint

bár a kannabiszt sokan organikusnak és biztonságosnak tartják, a következmények szempontjából nézve ez félreértés.

Az új, engedélyezés küszöbén álló gyógyszerek a fogyasztók szervezetében azokat a receptorokat befolyásolják majd, amelyek a fű pszichoaktív hatásáért felelős hatásokat fejtik ki.

A kannabiszt, más néven marihuánát vagy „füvet" a kendernövényből (indiai kender - Cannabis indica vagy a hasznos kenderből - Cannabis sativa) állítják elő. A növény fő pszichoaktív összetevője a tetrahidrokannabinol (THC) Forrás: V4NA

Mivel egyes becslések szerint a kannabisz használat rendellenességben az Egyesült Államokban 14 millióan szenvednek, így

egy sikeres termékfejlesztés hatalmas lehetőségekkel, és nem utolsósorban gazdasági haszonnal kecsegtet,

különösen, hogy egyelőre nincs gyógyszeres javallat az országban a jelenségre.