Hatalmas botrány tört ki a Top Gun folytatása miatt

maverick, top gun, Tom Cruise
US actor Tom Cruise poses upon arrival for the UK premiere of the film "Top Gun: Maverick" in London, on May 19, 2022. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy a szerző családja, akinek a cikke annak idején a Tom Cruise főszereplésével 1986-ban forgatott Top Gun című filmet ihlette, beperelte a Paramount Picturest szerzői jogok megsértése miatt a film 2022-es folytatása, a Top Gun: Maverick kapcsán.
Vágólapra másolva!

A Los Angeles-i szövetségi bíróságon benyújtott kereset szerint a Paramount elmulasztotta visszavásárolni Ehud Yonay, a California magazin egyik 1983-as számában megjelent Top Guns című cikkének jogait a szerző családjától, mielőtt bemutatta, illetve elkészítette volna a film folytatását.

Ehud Yonay özvegye és fiai azt állítják, hogy a vállalat szándékosan figyelmen kívül hagyta azt, hogy a szerzői jogok 2020 januárjában visszaszálltak rájuk, és ezzel megkerülték a szövetségi szerzői jogi törvényeket.

A család által követelt kártérítés tételei között szerepel, hogy igényt tartanak a Top Gunból származó nyereség egy részére, és azt is szeretnék elérni, hogy a Paramount ne forgalmazhassa tovább a filmet, és ne készíthessen további folytatásokat.

A képen Tom Cruise látható, a máris kasszasikerré vált "Top Gun: Maverick" című film londoni premierjén Forrás: AFP/Justin Tallis

A Top Gun: Maverick az idei év eddigi legnagyobb filmes kasszasikere.

Észak-Amerikában 291 millió dollárt (105 milliárd forint), világszerte pedig 548,6 milliót (200 milliárd forint) hozott a bemutatást követő első 10 napban.

A Paramount szóvivője szerint az állítások alaptalanok és tisztázni fogják magunkat a vádak alól.