Ilyen még nem volt: ritkítja az üléseket gépein az egyik diszkont légitársaság

easyJet repülő
Az easyJetet különösen rosszul érinti a francia sztrájk
Vágólapra másolva!
Az EasyJet azt tervezi, hogy idén nyáron ritkítja a székeket egyes járatain. A vállalat ugyanis létszámhiánnyal küzd, és így kevesebb utaskísérővel is fel tudnak szállni a gépei.
Vágólapra másolva!

Meglepő lépést tervez idén nyáron az EasyJet. A népszerű diszkont légitársaság ugyanis ritkítaná az üléseit egyes járatain, mivel így kevesebb utaskísérővel is fel tudnak szállni a gépek – írja a BBC. A lépés oka, hogy a társaság létszámhiánnyal küzd, miközben igyekszik visszatérni a járvány előtti szolgáltatási szintre.

Az EasyJet az A319-es flottájáról vonná ki a hátsó üléssorokat, aminek eredményeként négy helyett három utaskísérő biztosítása is elegendő lenne.

A fedélzeten tartózkodó utasok számát a lépés 150 főre korlátozná.

A cég közlése szerint ezzel hatékonyan tudják biztosítani a további rugalmasságot a légitársaság működésében. Hozzátették, a kapacitásváltozás minimálisnak tekinthető a teljes nyári utasforgalom arányában.

Kevesebb ülőhellyel vág neki a nyári szezonnak az EasyJet Forrás: AFP/ANP/Evert Elzinga

A brit Polgári Légiközlekedés Hatóság (CAA) egyébként a szükséges légiutas-kísérő személyzet létszámát nem a fedélzeten tartózkodó utasok számához, hanem az ülőhelyekhez köti.

Az Egyesült Királyságban a légitársaságok és a repülőterek húsvét óta létszámhiánnyal küzdenek. Az utazási kedv ugyanis újra felélénkült a járványügyi korlátozások feloldásával, azonban a személyzet hiánya miatt nehéz tartani a teljes menetrendet.

Noha a vállalatok igyekeznek új munkaerőt találni, egyes iparági szakértők szerint a munkaerőhiány akár 12 hónapig is fennállhat.

Az EasyJet mindemellett úgy számol, hogy az idei nyári forgalom megközelítheti a 2019-es szintet. A koronavírus-járványt megelőzően, a főszezonban, naponta közel 300 ezer utas repült az EasyJet járataival.