Öt országban fizetett kenőpénzeket a világ legnagyobb bányaipari vállalata

Glencore árupiaci óriás vállalat
The Glencore logo is seen on March 3, 2010 at the Swiss commodities giant's headquarters in Baar. Glencore posted on Thursday a 40.7 percent jump in 2010 net profit to $3.8 billion (2.7 billion euros), reflecting strong demand for metals and minerals. The group, which held $79.8 billion worth of assets at the end of 2010, did not divulge any information about plans for any stock market listing. Recent press reports have suggested the company was planning a share listing in both London and Hong Kong exchanges, with a quarter of Glencore said to be worth $12 billion. AFP PHOTO / SEBASTIAN DERUNGS
Vágólapra másolva!
Több, mint 1 milliárd dolláros bírság megfizetésére ítélhetik a Glencore bányászati és nyersanyag-kereskedelmi óriáscéget, miután bűnösnek vallotta magát az afrikai olajipari tevékenységeivel kapcsolatos vesztegetés vádjában – írja meg a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A Glencore-t a legnagyobb brit részvénytársaságokat tömörítő FTSE 100 index tagjaként jegyzik, ez a mutató a 100 legmagasabb piaci értékű, a londoni tőzsdén jegyzett vállalat részvényindexe. Az óriáscég most közölte, hogy

700 millió dolláros büntetést fizet az amerikai vesztegetési vizsgálatok, és további 485 millió dollárt a piaci manipulációval kapcsolatos vizsgálatok lezárásáért.

A vállalat azt is jelezte, hogy kedden egy brit leányvállalata szintén bűnösnek vallotta magát a londoni Westminster-i Ítélőtábla előtt tárgyalt vádakban - közölte a brit, súlyos pénzügyi visszaéléseket vizsgáló hivatal (SFO).

Az SFO azt állította, hogy megvesztegetésre és korrupcióra bukkant a vállalat kameruni, egyenlítői-guineai, elefántcsontparti, nigériai és dél-szudáni olajipari műveleteiben.

Februárban a vállalat elárulta, hogy 1,5 milliárd dollárt tett félre az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Brazíliában folytatott vesztegetési és korrupciós vizsgálatokkal kapcsolatos esetleges bírságok és költségek fedezésére. Bár a mostani büntetés összege valóban jelentős, de labdába sem rúg a mellett a 4 milliárd dollár mellett, amelyet a Glencore állítása szerint a rekordnyeresége révén visszaad a részvényeseknek.

A Glencore óriásvállalat egyik épülete Forrás: AFP/Sebastian Derungs

A bányászati és nyersanyagkereskedelmi óriás megerősítette, hogy

elismerte bűnösségét a vonatkozó, az Egyesült Államok külföldi korrupciós gyakorlatokra vonatkozó törvénye alapján.

Az igazságügyi minisztériummal kötött vádalku részeként a Glencore közölte, hogy három évre független megfelelőségi felügyelőt neveznek ki a cég ügyeinek kivizsgálására és ellenőrzésére.

A vállalat ügyében június 21-én hozzák meg a végleges ítéletet,

ekkor dől el a cég által fizetendő teljes kártérítés összege, ami a Glencore várakozása szerint maximum másfél milliárd dollár lesz majd.

Egy korrupcióellenes szervezet kommentárja szerint a vállalatot emellett azzal is büntethetik, hogy kizárják a közbeszerzési eljárásokon való indulásból.

A holland és a svájci hatóságok is vizsgálják a feltételezett jogsértéseket, amelyek egy része feltehetően a Kongói Demokratikus Köztársaságban folytatott műveletekhez kapcsolódik.