Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Néhány róka elpusztulása újabb fordulatot hozhat egy rendkívüli aranybánya-beruházásban

culpeo, róka
Vágólapra másolva!
Egyre nehezebb dolga van Chilében a dél-afrikai Gold Fields bányavállalatnak. A cég ugyanis küzd a globális inflációval és a csincsillák áttelepítésével, azonban most új akadályba ütközött: a rókákba.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai Gold Fields bányacég már jó ideje dolgozik a Salares Nolte nevű aranybánya projekten Chilében, azonban sorra fut bele a sajátos akadályokba.

Eddig a védett csincsillák áttelepítésének megoldása volt a cég nagy problémája, azonban most újabb kihívással néznek szembe: a rókákkal.

A projekt helyszínén ugyanis az elmúlt időszakban több culpeo róka példány is elpusztult, aminek következtében a Gold Fieldsre súlyos szankciókat vethet ki a chilei környezetvédelmi felügyeleti hatóság – írja a Mining.com.

Az Andokban élő rókafaj három példánya pusztult el, mire a hatóság sürgős intézkedések végrehajtására kötelezte a vállalatot.

A hatóság vezetője, Emanuel Ibarra elmondta, hivatala folyamatosan figyelemmel követi a Salares Nolte környezeti hatásait, amely az Atamaca régióban, 4200 méteres tengerszint feletti magasságban valósul meg.

A hatóság egyebek mellett új jelentések benyújtását kéri az említett incidensekről, amelyek tartalmazzák a megfelelő grafikai felvételeket, szakértői tanulmányokat, valamint követelik, hogy a projekten belüli összes úton 40 km/órára korlátozzák a gépjárművek maximális sebességét.

A Gold Fields azonban nem először kerül konfliktusba a chilei környezetvédelmi hatósággal. A bányavállalat 2020-ban kezdett el 25 csincsillát áttelepíteni a projekt megvalósítása során. Mivel a rágcsálók, a természetes élőhelyükön, már csak Chile északi részén élnek, ezért a helyi törvények nagyon szigorúan védik őket.

Egy ideig az áttelepítés zökkenőmentesen folyt, majd a hatóság vizsgálata arra jutott, hogy egy csincsillának eltört a lába, egy másik pedig elpusztult.

A hivatal egy sor vizsgálatot rendelt el az ügyben, majd arra kötelezte a bányacéget, hogy dolgozzon ki új tervet az állatok biztonságosabb áttelepítése érdekében.

A Gold Fields egyébként tavaly kezdte meg a 860 millió dolláros projekt építését, és arra számítanak, hogy 2023 első negyedévében indulhat meg a termelés. A Salares Nolte 3,5 millió uncia aranyat, 39 millió uncia ezüstöt, valamint 695 millió font rezet rejt magában.

A 2011-ben felfedezett terület egyike annak az öt aranybánya projektnek, amely a következő két évben indulhat meg a dél-amerikai országban.

A chilei aranykitermelés 2000-ben érte el a tetőpontját, 54,1 tonnával, és az ország a világ 16. legnagyobb aranykitermelő országának számít. Chile emellett jelentős szereplő a rézkitermelésben (globális második Ausztrália mögött), de ugyancsak második a világon a lítium kitermelésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről