Komoly összegtől is eleshet, ha elfelejti ezeket adóbevallásánál

SZJA adóbevallás pénzügyi tudatosság adó
Ne felejtsd el, közeleg a határidő!
Vágólapra másolva!
Itt az szja-bevallás határideje, de mint más években, úgy idén is jelentős összegek veszhetnek el egyeseknél, ha nem járnak el körültekinően bevallásuk véglegesítésénél. Különösen figyelniük kell az öngondoskodást választó adózóknak, és azoknak is, akik tavaly vásároltak kriptovalutát. Mellettük lehetnek olyanok, akiknek ki kell egészíteniük az adóhatóság által elkészített tervezetet, és arra is érdemes gondolni: hiába mutatunk ki az adóbevallásban visszajáró adót, ha nem mondjuk meg, milyen módon kérjük annak kiutalását, nem kapjuk meg pénzünket. Mutatunk néhány fontos tudnivalót a szja-bevallás véglegesítéséhez!
Vágólapra másolva!

Erre érdemes figyelni egészség- és nyugdíjpénztári tagoknak

Fontos határidő jár le pénteken: a tavalyi személyi jövedelemadóról szóló bevallásokat május 20-ig, péntek éjfélig kell beadni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évek óta több millió magánszemélynek készíti el a szja-bevallási tervezetét, azonban érdemes ezeket a bevallásokat ellenőrizni. Az 1 + 1 százalékok felajánlásáról is külön kell rendelkezni (ezzel civil szervezetet, vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot támogathatjuk), de emellett például

az egészség- és nyugdíjpénztári tagoknak járó kedvezményt is igényelni kell az adóbevallás elkészítésekor. Az a pénztártag, aki ezt nem teszi meg, jelentős összegtől eshet el.

„A pénztárakon keresztül történő takarékoskodást állami támogatással is ösztönzik, ez azt jelenti, hogy tagság mellé, az egészség- és nyugdíjpénztári befizetések után egyaránt évente 20 százalék adó-visszatérítés, maximum évi 150 ezer forint jár. Összességében tehát az egészségpénztári tagok esetében az egészségügyi kiadások, legyen szó vizsgálatról vagy éppen gyógyszervásárlásról, 20 százalékkal mérsékelhetőek. Hasonlóképpen a nyugdíjpénztári befizetések után is a tagok minden évben a befizetéseik 20 százalékát, maximum évi 150 ezer forintot kaphatnak." - nyilatkozta Pataki Tímea, a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár Igazgatótanácsának elnöke.

„A pénztár évente január 31-éig küld a tagoknak egy igazolást, ennek alapján kell az adókedvezmény visszaigényléséről rendelkezni az szja bevallásban. A visszatérítést a nyugdíj- vagy az egészségszámlára lehet kérni, hiszen ebben az esetben ezzel az összeggel is tovább gyarapodik a megtakarítás vagy éppen az egészségcélokra elkölthető összeg. Az adóbevallásban tett rendelkezés alapján az adókedvezmény összegét egyébként a NAV 30 napon belül visszautalja" - tette hozzá a szakember.

Akiknek ki kell egészíteniük bevallásuk tervezetét

A NAV elkészíti és 2022. március 1-től tette elérhetővé KAÜ-azonosítással (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító) a személyijövedelemadó-bevallási tervezetet az elektronikus felületen

  • a magánszemélyeknek,
  • a mezőgazdasági őstermelőknek,
  • az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és
  • az egyéni vállalkozóknak.

Az adóbevallási tervezetet a NAV a magánszemély munkáltatója, kifizetője által megadott adatok alapján készíti el. A tervezet tartalmazza a magánszemély által az adóévben megszerzett

  • szja-köteles jövedelmet és annak adóját,
  • az ekho szerint adózó jövedelmet és annak adóját,
  • az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem adóköteles részét,
  • a szociális hozzájárulási adó alapját képező jövedelmet és a fizetendő szociális hozzájárulási adót.
A kép illusztráció Forrás: Shutterstock/ VectorHot

Csakhogy mindez nem okvetlen jelenti azt, hogy a bevallás tervezetében minden olyan adat illetve információ szerepel, ami alapján adófizetési kötelezettség vagy adóvisszatérítés merül fel. Sokan lehetnek, akiknek ki kell egészíteniük bevallásuk tervezetét.

Azoknak kell mindenképpen kiegészíteniük az szja-bevallási tervezetet, akiknek olyan jövedelmük volt tavaly, amiről a NAV nem, vagy csak részben rendelkezik adattal. Ilyen az őstermelői jövedelem – hiszen az őstermelőknek nem válik automatikusan bevallássá a tervezete – vagy például a lakáskiadásból, a lakás eladásából származó jövedelem.

Ugyancsak ki kell egészíteniük a tervezetüket az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak,

mert náluk sem működik az automatizmus.

Új szabályozás a kriptopénzek adózásában

Idén január 1-től új szabályok vonatkoznak a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletekből származó jövedelem adózására, amik átmeneti rendelkezés alapján már a 2021. évre is alkalmazhatók, írja a FintechZone a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összegzése alapján. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is sszegyűjtötte az ide vonatkozó legfontosabb szabályokat, erről az Origo az alábbi cikkében írt:

De mi az, amire különösen figyelni kell?

Alapesetben adófizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, amikor valaki a kriptoeszközökből kivonja a pénzét és „hagyományos" pénzügyi nyereséget realizál - hangsúlyozta a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. A „hagyományos" pénzre váltáskor a magánszemély árfolyamnyereségre vonatkozó szabályok szerint adózik és a bevételből a magánszemély levonhatja a kriptoeszközre fordított kiadásokat. Azaz, ha valaki 500 Ft-ért vásárol kriptoeszközt és utána 800 Ft-ért váltja vissza, úgy a 15 százalékos szja-kötelezettség a 300 Ft-on keletkezik - írják példájukban.

„Ez azonban csak abban az esetben van így, ha mind a kriptoeszközök eladása, mind azoknak vétele ugyanazon évben történt, vagy – ha magánszemély a kriptoeszközt korábbi évben vásárolta – az így fel nem használt bekerülési értéket az éves adóbevallásában bevallotta" – magyarázza Czoboly Gergely, az iroda szakértője.

Azaz a fenti példában, ha a magánszemély a kriptoeszközt 2021-ben vásárolja 500 Ft-ért és 2022-ben adja el 800 Ft-ért, úgy az 500 Ft bekerülési érték csak abban az esetben vonható le 2022 év végén, amennyiben a magánszemély az 500 Ft bekerülési értéket a 2021. évi adóbevallásában bevallotta.

Ha ezt elmulasztotta, úgy az 500 Ft bekerülési értéket 2022. évi adóbevallásában már nem tudja érvényesíteni és nem a 300 Ft jövedelem, hanem a 800 Ft bevétel után kell majd a 15 százalékos szja-t megfizetnie.

A jelen példánál maradva ez a 15 százalékos adó helyett, a jövedelemre vetítve, 40 százalékos adóterhet eredményez.

Amennyiben a magánszemély egy adott évben több alkalommal realizált bevételt kriptoeszközökből és több alkalommal vásárolt kriptoeszközöket, akkor az így keletkezett „egyenleget" kell figyelembe vennie és ha az negatív, úgy ezt kell bemutatnia az adóbevallásában. Ennek elmulasztása, hasonlóan a fentiekkel, azzal a következménnyel jár, hogy ezen negatív egyenleg nem lesz a következő évekre átvihető és a következő évi bevételekből levonható. Ez pedig jelentős többletadó-fizetést fog eredményezni.

„A legtöbb esetben elrontott adóbevallásunkat jogosultak vagyunk önellenőrzéssel javítani. Ezen tétel esetében azonban önellenőrzésre nincs lehetőség, aki tehát elmulasztja a május 20-i határnapot az véglegesen lemarad. Fontos ezért nagyon észnél lenni az elkövetkezendő napokban, ha kriptoügyletekkel kereskedünk" – zárja a szakértő.

Ha visszajáró vagy fizetendő összeg mutatkozik a bevallásban

A 2021-ről szóló adóbevallási tervezet tartalmazza a magánszemélynek 2022. február 15-ig kiutalt, a rendelkezésre álló adatok alapján megállapított szja-visszatérítés összegét (azoknak, akik erre jogosultak). Ugyanakkor - a részletekről itt írt az Origo - az szja-visszatérítés és a családi kedvezmény kapcsolata miatt vannak még családok, ahol több tízezer, akár százezres nagyságrendű visszatérítést lehet még érvényesíteni az szja-bevallás során.

Május 20-a az szja-bevallási határidő Fotó / Mediaworks

Bárhogy is,

ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni: a bankszámlaszámot (átutalás esetén), vagy a postacímet (ha postai úton kérjük a nekünk járó összeget).

Ezen adatok hiányában a hivatal nem tudja kifizetni a visszajáró adót. Az adóhatóság minden évben felhívja a figyelmet ezek fontosságára, nem ok nélkül.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásában szereplő címre 2022. április 30-ig kapták meg a papíralapú adóbevallási tervezetet azok, akik a postázást kérték, valamint azok, akiknek nincs ügyfélkapujuk, de a tervezet ezer forintnál több visszatérítendő, vagy befizetendő adót tartalmaz.

Akiknek viszont fizetniük kell a bevalláskor és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezethez melléklet személyre szabott kiegészítő nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni május 20-áig. Sőt, az átutalás vagy a csekk "Közlemény" rovatában az adóazonosító jelet / adószámot is meg kell adni.

Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal és nem tesz semmit – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve –, annak május 20-ával automatikusan bevallássá válik a tervezete.