Sokan hatalmas vagyonokat kereshetnek a Twitter felvásárlásával

twitter
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Noha egyelőre számos bizonytalanság van azzal kapcsolatban, miként alakul a Twitter jövője, Elon Musk felvásárlása többeknek komoly anyagi haszonnal járhat. Még a cég egykori társalapítója és korábbi vezetője, Jack Dorsey is hatalmas vagyont tehet zsebre.
Vágólapra másolva!

A világ leggazdagabb embere és a Tesla alapítója, Elon Musk 44 milliárd dollárért vásárolja meg a Twittert, miután a cég igazgatótanácsa végül rábólintott az ajánlatra. A közösségimédia-platform jövője körül egyelőre még sok a bizonytalanság, azonban az már most látszik, hogy többen igen jól járhatnak anyagilag az üzlettel – írja a The Guardian.

A tranzakció lényege, hogy Musk az összes elérhető részvényt megvásárolja, és ezzel zártkörűvé teszi a céget.

Korábban úgy tűnt, az igazgatótanács visszautasíthatja Musk részvényenkénti 54,20 dolláros felvásárlási ajánlatát, de végül úgy ítélték meg, elfogadják az üzletet.

A tranzakció várhatóan még idén lezárul, ám a pontos forgatókönyv függ a részvényesek és a szabályozói hatóságok jóváhagyásától.

A felvásárlás egyik legnagyobb haszonélvezője a Twitter egykori társalapítója és korábbi vezetője, Jack Dorsey lehet. Dorsey tavaly távozott a vezérigazgatói székből, de jelenleg is a cég részvényeinek 2,4 százalékát birtokolja. Ez 18 millió darab papírt jelent, vagyis Musk ajánlata értelmében Dorsey egyedül 978 millió dollárral lehet gazdagabb az üzlet lezárultával.

A Twitter igazgatótanácsának más részvényes tagjai is milliókat tehetnek zsebre Musknak köszönhetően. Martha Lane Fox, veterán technológiai vállalkozó például 32 545 darab részvénnyel rendelkezik, ami 1,7 millió dollárt ér Musk ajánlata alapján. Robert Zoellick, aki korábban a Világbank elnöke is volt, 1,1 millió dollárral lehet gazdagabb.

A társaság korábbi ügyvezető elnöke, Omid Kordestani emellett több mint 50 millió dollárt kaphat a 934 247 darab részvénye után, míg a jelenlegi elnök, Bret Taylor nagyjából 3 millió dollárért válhat meg a részvényeitől.

Az üzlet és a Twitter esetleges átszervezésének egyik fontos kérdése lesz, hogy a jelenlegi vezetőségből ki maradhat a helyén. A vezetői kompenzációnak ugyanis részét képezik olyan részvényopciók, melyek akkor hívhatók le, ha az adott munkavállaló távozik a cégtől.

Amennyiben tehát a Twitter jelenlegi vezérigazgatója, Parag Agrawal munkaviszonya megszűnne, akkor rendelkezésére állna egy 38,7 millió dolláros részvénycsomag.

A cég pénzügyi vezetője, Ned Segal ugyanebben az esetben 25,5 millió dolláros vagyonhoz jutna a részvényeiért.

A Twitter társalapítója és korábbi vezetője, Jack Dorsey, közel egymilliárd dollárt kereshet a részvényei eladásával Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

A fentiek mellett Agrawal birtokol még 128 ezer darab Twitter-részvényt is, melyek értéke (Musk ajánlatával számolva) 7 millió dollár. Segal 394 ezer darab részvénye viszont 21 millió dollárt ér.

A vezetőséggel párhuzamosan az átlagos dolgozók is kereshetnek az üzlettel. A Twitter ugyanis 2013-ban vezetett be egy igen kedvező kompenzációs csomagot, melynek értelmében a munkavállalók a juttatásaiknak 50 százalékát részvényopciókban kapják meg.

A program keretében 41,7 millió darab részvény van a dolgozóknál, melyek összértéke több mint 2,2 milliárd dollár.

Mindazonáltal ezeknek a részvényeknek az átlagos lehívási árfolyama nagyjából 27 dollár, ami azt jelenti, hogy a teljes részvényállomány értékesítésével a munkavállalók összesen 1 milliárd dollár körüli nyereséget tehetnek zsebre az 54,20 dolláros ajánlat mellett.

Az sem mellékes, hogy bár most a dolgozók profitot realizálhatnak a különböző kompenzációs csomagokon, azonban Musk üzletével elesnek a későbbi, esetlegesen sokkal magasabb árfolyam mellett megszerezhető nyereségtől. Tekintve például, hogy a Twitter részvényárfolyama tavaly 70 dolláron is forgott, egyáltalán nem biztos, hogy minden munkavállaló örül a jelenlegi üzletnek.

Végül a Twitternek vannak intézményi befektetői is, amelyek szintén komoly részvényállománnyal rendelkeznek. Olyan óriásokról van szó, mint például a Vanguard Group, amely április közepén még a cég legnagyobb részvényese volt, 10 százalékos részesedéssel.

Ennek értékesítése a cég számára 4,5 milliárd dollárnyi bevételt jelentene.

Szintén a nagybefektetők közé tartozik a Morgan Stanley Investment Management 8,5 százalékos részesedéssel, ami 3,5 milliárd dollárt ér. Rajtuk kívül a BlackRock és a State Street egyaránt 4,75 százalékos részesedést birtokol a cégben, ami 2 milliárd dollárt jelent Musk ajánlata alapján.