Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kínában megvalósították a lehetetlent

kína, sivatag
(190917) -- BEIJING, Sept. 17, 2019 (Xinhua) -- Aerial photo taken on June 12, 2018 shows a highway in the Taklimakan Desert in northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region. Located in northwest China, Xinjiang Uygur Autonomous Region boasts three mountains, namely Tianshan, Kunlun and Altay, and two basins, Junggar and Tarim. Its various landscapes and natural beauties attract tourists from home and abroad. In recent years, Xinjiang has carried out a number of projects, including natural forest protection, returning farmland to forest or grassland, prevention and control of desertification and wildlife protection, to improve local ecological environment. From Sept. 16 to 18, the "Xinjiang Day" event is held at the ongoing Beijing International Horticultural Exhibition to welcome visitors worldwide. (Xinhua/Zhao Ge) (Photo by Zhao Ge / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
A kínaiak a Takla-Makán homoksivatagban építettek fel egy 500 kilométeres aszfaltozott főútat - írja a promotions.hu. 
Vágólapra másolva!

A Takla-Makán homoksivatag Közép-Ázsiában, Kína nyugati részén helyezkedik el. A kiterjedése 270 ezer négyzetkilométer, ami Magyarország területének a háromszorosa. Legnagyobb hosszúsága 1000 kilométer, a szélessége pedig helyenként eléri a 400 kilométert.

A Tarim sivatag Forrás: Wikipedia

Elvileg egy ilyen kopár, kietlen térség nem sok mindenre alkalmas, a kínaiak azonban megengedhetik maguknak, hogy ne ismerjék a „lehetetlen" szót. Hajdan a Takla-Makán északi és déli szegélyén haladt át a legendás selyemút, és ennek ötletétől vezérelten hozták létre 1995-ben a Tarim sivatagi főutat. A kínaiaknak nem volt könnyű dolguk, hiszen a térségben (viszonylag közel Szibéria hideg légtömegeihez) télen éjszaka akár -20 fokig is eshet a hőmérséklet, nyáron pedig a 40 fok fölötti hőségek a gyakoriak.

Ennek ellenére sikerült itt egy aszfaltozott, bokrokkal és fűvel szegélyezett főutat kialakítani, ami valóban az emberi leleményesség csodája. Északról délre húzódik végig a Takla-Makánon, teljes hossza bő 500 kilométer.

Tarim sivatagi főút Forrás: Wikipedia

Az úton járművel haladva szinte észre sem lehet venni, hogy egy halott homoksivatag közepén száguldunk, akár 20 méter magas dűnék között. Az üde növényzet nemcsak a közlekedők „szórakoztatását" szolgálja, hanem ez köti meg részben a homokot, hogy ne borítsa be a kétsávos utat.

A sivatagi főútról kisfilm is készült:

A meglehetősen egyenesen haladó útvonal (amelynek a felső harmadánál van egy élesebb törés) eleinte olajszállításra szolgált, de aztán a személyforgalom rendelkezésére is bocsátották. Az aszfalt szálszerkezetes geotextillel van megerősítve, ami a homokos talajon különösen előnyösnek számít.

Rendszeres átfújások persze így is vannak, amelyek az olajszállító teherautókat talán nem annyira zavarják, a személyautósokat azonban mindenképp. A Tarim főút így állandó takarítást igényel, de a 2005-ben létrehozott, 70 méter széles zöldövezet is sokat segített a helyzet kezelésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről