Jöhetnek az önvezető taxik a kínai városokban

Proposed traffic congestion charge in Beijing being debated China Chinese Beijing traffic jam congestion gridlock SQUARE FORMAT
Vágólapra másolva!
Kínában először kapott taxiengedélyt egy önvezető autókat gyártó vállalat. A vasárnapi döntés nyomán a Pony.ai nevű startup 100 autója állhat forgalomba.
Vágólapra másolva!

Megkapta a taxiengedélyt vasárnap a Pony.ai nevű, önvezető autókat gyártó startup, Kínában. A döntés nyomán a vállalat 100 autót helyezhet üzembe a hagyományos taxik mintájára, egyelőre csak Kanton (Guangzhou) déli régiójában – írja a CNBC.

A vállalatnak olyan jelentős befektetői vannak, mint a Toyota, és a cég számára ez már a második komoly siker a hazájában.

Tavaly ugyanis Pekingben engedélyezték számára a kereskedelmi robottaxi szolgáltatását a külvárosi térségben. Hasonló engedélyt kapott Pekingben a Baidu Apollo Go nevű szolgáltatása is. A robottaxik egyébként jelenleg emberi sofőr jelenlétével működnek, biztonsági okokból.

Először kapott taxiengedélyt Kínában egy önvezető autókat gyártó cég Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Wenge

A Pony.ai értékét márciusban 8,5 milliárd dollárra becsülték, és a cég jelezte, a taxiengedély megszerezéséhez arra volt szükség, hogy a vállalat 24 hónapon át pozitív teszteredményeket tudjon felmutatni az önvezető autók terén Kínában és/vagy más országokban.

A társaság jelenleg azt tervezi, hogy a következő évben két másik kínai nagyvárosban is megjelenik a robottaxikkal,

a teljesen önvezető autóit pedig már Kaliforniában is teszteli.