Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezért nem fektet be Elon Musk az örök életbe

adult affectionate beautiful beauty bonding boyfriend candid casual caucasian country countryside couple day enjoyment field flare fun girlfriend grass happy journey leisure love man meadow nature outdoors park people real relationship road romantic rural
Outdoor shot of young couple walking through meadow hand in hand. Man and woman talking walk through grass field in countryside.; Shutterstock ID 467890253
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedben több milliárdos is jelentős összegekkel támogatta azokat a kutatásokat, melyek az élet meghosszabbítását vagy az öregedés visszafogását vizsgálják. Elon Musk azonban kivétel, és a Tesla alapítója el is mondta, miért nem érdekli a terület.
Vágólapra másolva!

Az „örök élet", pontosabban az emberi élet jelentős meghosszabbítása vagy az öregedés visszafogása és korlátozása napjaink egyik legizgalmasabb kutatási területe, amely számos milliárdost is érdekel. Mark Zuckerberg, Jeff Bezos vagy Peter Thiel is jelentős összegekkel támogatta a vonatkozó kutatásokat, azonban van egy komoly kivétel közüttük. Elon Musk ugyanis híres a formabontó elképzelésiről, de az örök élet mégsem érdekli.

A Tesla és a SpaceX alapítója nemrég egy interjúban úgy indokolta a kimaradását, hogy szerinte nem kellene azzal kísérletezni, hogy nagyon hosszú élettartamot biztosítunk az embereknek. Meglátása szerint ugyanis a természetellenesen hosszú emberi élet visszafogná a társadalmi fejlődést.

Ha ugyanis az emberek (történelmi léptékben) túlságosan sokáig élnek, akkor megragadunk a régi gondolatoknál, és radikálisan új ötletek hiányában lelassul a fejlődés

- érvelt a milliárdos.

Musk azonban ezzel a gondolatával valószínűleg kisebbségben van a technológiai szektor milliárdosainak körében – írja a CNBC. Például Jeff Bezos több olyan céget is támogat, amely az élet jelentős meghosszabbításán dolgozik. Befektetett például az Altos Labs nevű startupba, amely az emberi sejtek megfiatalítását kutatja, bár a befektetés pontos összege nem ismert.

Elon Muskot nem érdekli az örök élet Forrás: Getty Images/Anadolu Agency

Emellett Bezos és Peter Thiel is befektetője a Unity Biotechnology vállalatnak, amely szintén a sejtek elöregedésének megállításával foglalkozik. A cég olyan gyógyszereket fejleszt, melyek lelassítják a sejtek öregedését, és potenciálisan visszafogják az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát.

A Unity Technology a 2018-as tőzsdére lépése előtt több mint 300 millió dollárt kapott a befektetőktől, és a hétfői tőzsdei árfolyamok mellett 73,06 millió dolláros volt a piaci értéke – ez egyébként jelentősen elmarad a 2018-as, 972 millió dolláros csúcsától. A sor pedig folytatható: korábban Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan megalapították a The Breaktrhough Prize nevű díjat, amely évente 3 millió dollárral támogat olyan tudósokat, akik az élő rendszereket és az élet meghosszabbítását kutatják.

Rajtuk kívül Larry Ellison, az Oracle társalapítója legalább 370 millió dollárt adományozott az öregedést lelassító kutatásokra, míg a Google alapítói, Sergey Brin és Larry Page, segítettek beindítani a Calico nevű startupot, amely az öregedéssel összefüggő betegségeket (például a cukorbetegség és az Alzheimer) kutatja.

A több mint 265 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkező Musk tehát kivételnek számít az amerikai techmilliárdosok körében.

Musk az említett interjúban kiemelte, természetesen szeretne sokáig egészségesen élni, azonban nem fél a haláltól.

Noha nyilvánvalóan számos súlyos kérdés merül fel az emberi élet természetellenes meghosszabbításának lehetősége körül, üzleti szempontból az is nagy kérdés, hogy Musk vajon lemarad-e a következő évtizedek egyik legnagyobb lehetőségéről, vagy bölcsnek bizonyul a kimaradása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről