Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hatalmas fordulatot vehet a szegénység alakulása Afrikában

Afrika, Nyugat-Afrika, Togo, gazdaság, gazdaságélénkítés, 2021
LOME, TOGO - OCTOBER 20: Togolese are seen in their daily lives in Lome, Togo on October 20, 2021. The Republic of Togo, located in West Africa, is one of the smallest countries of Africa with about 8 million people and 57 thousand square kilometers. It borders Burkina Faso to the north, Benin to the east, and Ghana to the west. Capital Lome, is located at the end of the southwest. Economy of Togo, which is located in the tropical belt, is largely based on agriculture. Muslims and Christians are also present in the country, where the majority of believers in indigenous religions. In Togo, where the official language is French, many African languages are also used. The country has a tropical and humid climate year-round. (Photo by Halil Sagirkaya/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Noha az elmúlt évtizedekben csak lassan haladt a szegénység felszámolása Afrikában, a várakozások szerint komoly fordulat jöhet a következő évtizedekben. Olyannyira, hogy negyven éven belül szinte teljesen eltűnhet az extrém szegénység a kontinensen.
Vágólapra másolva!

A következő évtizedek jelentős javulást hozhatnak az afrikai emberek életminőségében, folyamatosan és lendületesen felszámolva az extrém szegénységet. Ez azt is jelenti, hogy

a szegénység megszüntetése komoly lendületet vehet az elmúlt évtizedekben tapasztalt lassú elmozduláshoz képest.

1996 és 2005 között ugyanis még a kontinens lakosságának nagyjából 46 százaléka élt rendkívül nehéz életkörülmények között, és ez a 2016-2025 közti időszakban 35 százalékra fog csökkenni a jelenlegi várakozások szerint.

Az extrém szegénységben élők arányának változása Afrikában Forrás: Statista

Az African Union Development Agency nevű szervezet azonban arra számít, hogy küszöbön áll a fordulat. Miként a Statista ábráján is látszik, Afrika egészének lendületes fejlődése szinte teljesen eltüntetheti az extrém szegénységet a kontinensen.

A 2056 és 2065 közti időszakban ugyanis egészen 1,7 százalékig csökkenhet az extrém szegénység aránya.

A várakozások szerint az oktatási rendszerek fejlődése mellett az egészségügyi és szociális körülmények és ellátórendszerek is jelentősen javulhatnak a kontinensen a következő évtizedekben, ami minimálisra mérsékli a kirívóan nehéz helyzetben élők arányát Afrikában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről