A kormány meghosszabbítja a gabonakiviteli intézkedéseket

ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ aratás kombájn KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ munkagép szántóföld TÁJ TÁRGY árpa gabona NÖVÉNY magyar mezőgazdaság Magyarország
Kozármisleny, 2019. június 28. Őszi árpát tölt utánfutóba egy kombájn Kozármisleny közelében 2019. június 28-án. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Az állattenyésztők takarmányellátása, illetve a lakossági élelmiszerigények biztosítása érdekében a kormány két hónappal meghosszabbítja a gabona-, olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettséget – közölte Nagy István agrárminiszter a tárca közleményében.
Vágólapra másolva!

A miniszter szerint a korábban bevezetett gabona-, olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettség sikeresnek minősíthető, az intézkedés elérte célját. Hozzátette, a rendkívüli világpiaci kereslet ellenére sikerült elkerülni a hazai kivitel megugrását, így a belső ellátást sikerült megvédeni.

A tárcavezető kifejtette,

az orosz-ukrán konfliktus továbbra is komoly bizonytalanságot hordoz a mezőgazdasági termények világpiacán, a hazai árumozgások szoros nyomonkövetése ezért továbbra is szükséges.

Illusztráció Forrás: MTI/Sóki Tamás

Nagy István kiemelte, kontrollra van szükség ahhoz, hogy az élelmiszer- és a takarmányipar számára megfelelő mennyiségű termény álljon rendelkezésre.

Ennek megfelelően a kormány két hónappal - július közepéig – meghosszabbította az intézkedést.

Ha úgy ítéljük meg, hogy a készletet védeni kell, az állam élni fog elővásárlási jogával - hangsúlyozta a tárcavezető. Nagy István leszögezte, a kormány minden lehetséges intézkedést megtesz a biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében.