Ősi hagyomány szerint lép trónra Dél-Afrikában egy dúsgazdag király fia

Prince Misuzulu Zulu  royals culture Horizontal
Newly elected Zulu monarch Prince Misuzulu Zulu (2nd R) arrives with Amabutho, Zulu regiments, to attend the provincial memorial service at the Khangelakamankegane Royal Palace in Nongoma on May 7, 2021 to pay his last respects to his mother the late Queen Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu of the Zulu nation. - The eldest son of South Africa's late Zulu king Goodwill Zwelithini and his recently departed regent queen was May 7, 2021 named the monarch's successor amid a turbulent succession battle. Prince Misuzulu Zulu, 46,whose name means "strengthening the Zulus", was named heir in the last will of his deceased mother and queen, Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
1994-től kezdve a Dél-afrikai Köztársaság egy kilenc tartományból álló szövetségi állam, ahol Zuluföld (Kwazulu) és Natal egy egységet alkot. A zuluk túlnyomó többsége ma ezeken a területeken él. Az ősi afrikai népcsoport létszáma mintegy 11 millió fő, akiknek az ünnepélyes beiktatást követően Misuzulu herceg lesz a hagyomány szerinti vezetője, aki egyben Kwazulu-Natal Királyság alkotmányos uralkodója is lesz.
Vágólapra másolva!

A pietermaritzburgi legfelsőbb bíróság a napokban rendelte el a hivatalos szertartást, egy hosszan tartó jogi csatározás után. Zwelithini király 2021 márciusában bekövetkezett halálát követően az örökösök közt heves vita robbant ki a trónért, ami nem is csoda, hiszen a néhai uralkodónak öt felesége és 33 gyermeke volt, és nem mellékesen 20 millió dollár (6,8 milliárd forint) becsült vagyona is.

Összesen két keresetet nyújtottak be a bíróságon azért, hogy Misuzulu koronázását megakadályozzák.

Az elsőben két zulu hercegnő mondta azt, hogy a néhai király végrendeletét hamisították, a második kérelmet pedig az egyik feleség, Sibongile Dlamini királynő nyújtotta be, aki szintúgy vitatta néhai férje végrendeletét, és a birtokok felét is követelte. A bíróság végül elutasította mindkét keresetet és úgy döntött, hogy Misuzulu herceg, a néhai király legidősebb életben maradt fia, a „trón vitathatatlan utódja".

Misuzulu herceg a hivatalos trónörökös Forrás: AFP/-

A felvilágosult herceg többek közt Floridában is végzett üzleti tanulmányokat, így

a remények szerint ő is folytatni fogja az apja intézkedéseit, amelynek nagy szerepe volt a tartomány gazdasági fellendülésében, egészségügyi modernizálásában és az oktatás fejlesztésében is.

Arról egyelőre nincs hír, hogy hol és mikor tartják a koronázási ceremóniát, az azonban már most is biztosra vehető, hogy hatalmas tánc is a része lesz az ünnepségnek, ugyanis a zulu társadalomban a közösségi összejöveteleken tradicionálisan ezzel elevenítik fel a törzsi hagyományokat.