Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezek a világ legnagyobb rizstermesztő országai

rizs, rizsföld, élelmiszer, India,
Indian labourers plant rice paddy cuttings in a field on the outskirts of Amritsar on June 16, 2015. The India Meteorological Department (IMD) has predicted an overall 12 percent shortfall in monsoon rains for the season, mainly due to the presence of El Nino conditions in the Pacific Ocean which often weakens the southwest monsoon over India. Most international agencies say El Nino is likely to strengthen over the next few months, which could adversely impact rains in India and therefore cause potential losses for agriculture.
Vágólapra másolva!
A rizs világszerte az egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszernek számít, de egyes régiókban különösen nagy szerepe van az emberek étrendjében. Egy kutatás megnézte, melyek a világ legnagyobb rizstermesztő országai, és az derült ki, hogy két állam adja a globális kínálat több mint felét.
Vágólapra másolva!

Nehéz lenne túlbecsülni a rizs szerepét a globális élelmiszerpiacon. Bár az olyan térségekben, mint Ázsia, Latin-Amerika, Afrika vagy a karibi régió különösen nagy szerepe van a rizsnek a hétköznapi étrendben, világszerte nagyon népszerűnek számít.

Olyannyira, hogy az emberiség kalóriafogyasztásának több mint egyötödét a rizs adja.

A Visual Capitalist azt is megnézte, mely országokból származik a világ rizskínálata. A 2019-es adatokból az derült ki, hogy globálisan 756 millió tonna rizst termesztettek, amivel a rizs a világ harmadik legtöbbet termesztett mezőgazdasági terménye volt a cukornád és a kukorica mögött. Utóbbiaknak egyébként számos nem élelmiszeripari felhasználási módja is van.

A rizstermesztés országos megoszlása pedig azt mutatja, hogy Kína és India messze a világ két legfontosabb gazdasága a rizspiacon.

Kína 211,4 millió tonnát termelt, amivel a globális kínálat 28 százalékát adta. India pedig 177,6 millió tonnával állt a második helyen, 23,5 százalékos globális részesedéssel.

Tíz ország adja a globális rizskínálat 84 százalékát Forrás: AFP/Nhac Nguyen

A két ország előnyét jól mutatja, hogy a harmadik helyen álló Indonézia mindössze 54,6 millió tonnát termesztett, amivel 7,2 százalékos volt a globális részesedése a kibocsátásban. A top10-ben szerepelt még Banglades, Vietnám, Thaiföld, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Pakisztán, valamint Brazília. Az élbolyban tehát szinte kizárólag ázsiai országok találhatók, az egyetlen Brazília kivételével.

Mivel a globális rizskínálat 84 százalékát ez a tíz ország adja, ez azt is jelenti, hogy a világ igen jelentősen rá van szorulva a tőlük érkező importra.

Miközben 2019-ben Thaiföld, Pakisztán és Vietnám erős nettó exportőr volt, Kína például komolyan támaszkodik az importra, hogy ki tudja elégíteni a hazai fogyasztói igényeket.

Végül érdemes megemlíteni, hogy nem minden megtermesztett rizs kerül az fogyasztók asztalára. A fejlődő országokban a termés 8-26 százaléka használhatatlan az elégtelen mezőgazdasági infrastruktúra miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről