Megkezdődött a vízszintszabályozás tesztüzeme a Mosoni-Dunán

átkelt az első hajó a Mosoni-Duna vízszintjét helyreállító projektben épült zsilipen, Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, 2022.01.27-i történelmi pillanat
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a próbaüzem azon a Mosoni-Dunán épített műtárgyon, amely a vízszint rehabilitációjáért lesz felelős.
Vágólapra másolva!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közös beruházásában megvalósuló, „Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja" tárgyú, KEHOP-1.3.0-15-2016-00012 azonosító számú projekt építési munkáinak műszaki készültsége elérte a 90 százalékot – tájékoztatott közösségimédia-oldalán az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A nagyberuházás a Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Kötiviép'B Kft. alkotta konzorcium kivitelezésében zajlik - emeli ki a Magyar Építők cikke.

A projekt fő célja a Mosoni-Duna torkolati szakaszán a vízszint rehabilitációja: a kis- és közepes vízszintek süllyedésének megszüntetése.

Ezt a problémát a Dunán az 1950-60-as évektől kezdődően kialakult jelentős medersüllyedés okozta.

A Mosoni-Duna vízszintjét helyreállító projektben épült zsilip Forrás: Facebook/Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A fejlesztésben megépült műtárgy az árvízkapu funkciót is biztosító vízszintszabályozó műből, hajózsilipből és a Mosoni-Duna hosszirányú ökológiai átjárhatóságát biztosító halátjáróból áll.

Mindemellett a projekt egyik legjelentősebb mérföldköve, a Mosoni-Duna torkolatának áthelyezése, amellyel a Mosoni-Duna érkező vízhozama immár teljes egészében a műtárgyon keresztül kerül átvezetésre.

Sikeres próbaüzemet követően a műszaki átadás-átvételre május-június hónapban kerül sor.