Összeomlottak az orosz részvények a londoni tőzsdén

érték tőzsde
A woman walks through the central atrium at the Londson Stock Exchange in central London on March 4, 2016. London Stock Exchange Group posted surging 2015 net profits, and repeated its support for a merger with Deutsche Boerse amid interest from US giant Intercontinental Exchange. Earnings after taxation soared almost 167 percent to Ł328 million ($462 million, 425 million euros) last year compared with its performance in 2014, LSEG said in a results statement. / AFP / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
A londoni tőzsde 27 Oroszországhoz köthető vállalat részvényével függesztette fel a kereskedést, miután a papírok árfolyamai teljesen összeomlottak.
Vágólapra másolva!

Összesen 27 Oroszországhoz köthető vállalat részvényeivel függesztette fel a kereskedést a londoni tőzsde, miután a vállalatok részvényárfolyamai teljesen összeomlottak. A döntés olyan cégeket érint, mint a Sberbank, a Gazprom, a Lukoil, a Polyus vagy az EN+, míg a második legnagyobb orosz banknak számító VTB papírjaival már múlt pénteken leállt a kereskedés – írja a CNBC.

A csütörtöki bejelentésig azonban ezek a részvények hatalmas zuhanásokat szenvedtek el az orosz-ukrán háború és a szankciók miatt.

A Sberbank 99,72 százalékot, a Gazprom 93,71 százalékot, a Lukoil 99,2 százalékot, a Polyus 95,58 százalékot, míg a Rosneft 92,52 százalékot zuhant. Az EN+ vesztesége „csupán" 20,51 százalék volt.

Az orosz tőzsdét szinten megroppantotta a háború, és pénteken már az ötödik egymást követő napon szünetelt a kereskedés.

Összeomlottak az orosz részvények a londoni tőzsdén Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Maksim Blinov

Közben az MSCI is bejelentette, hogy kiveszi az orosz részvényeket az indexeiből. Ez azért jelentős, mert ezeket a mutatókat világszerte szorosan követik a nagy intézményi befektetők. Az MSCI közlése szerint jövő szerdától távolítják el az orosz papírokat az indexekből.

A cég emellett tárgyalt globális intézményi befektetőkkel, és a többség megerősítette, hogy az orosz értékpapírok a jelenlegi helyzetben alkalmatlanok a befektetésre.

Végül a London Stock Exchange tulajdonában lévő FTSE Russell is közölte, hogy a hétfői piacnyitásig eltávolítja az orosz részvényeket az indexeiből. Mindezek együtt pedig igen nehéz helyzetbe hozzák az orosz nagyvállalatokat, melyeket szinte teljesen elvágnak a nemzetközi piaci tőkebevonás lehetőségétől.