Elképesztő összeget fizettek egy rejtélyes maszkért egy árverésen

Gaboni fang maszk
This photograph taken on March 24, 2022 shows a "Ngil" mask of the Fang people of Gabon which is estimated at 300,000/400,000 euros and which will be auctioned on March 26, 2022 at the Montpellier auction house. (Photo by Pascal GUYOT / AFP)
Vágólapra másolva!
A dél-franciaországi Montpellier-ben tiltakozók zavartak meg egy aukciót, közvetlenül azelőtt, hogy egy árverésre bocsátott 19. századi faragott maszkot eladtak volna.
Vágólapra másolva!

A Közép-Afrikából származó műtárgyat, végül 4,2 millió euróért (kb. 1,5 milliárd forint) értékesítették dacára annak, hogy az aukciósházban a gaboni tiltakozók a tárgy „visszaszolgáltatását" követelték.

- nyilatkozott Ange Mbougou, a montpellier-i gaboni szövetség főtitkára, és hozzátette, hogy meg fogják tenni a szükséges jogi lépéseket annak érdekében, hogy a ritka fából készült "Ngil" maszk - amelyet a gaboni fang etnikum használt a törzsi szertartásokon - mielőbb visszakerülhessen Afrikába.

A március 26-án aukcióra bocsátott "Ngil" maszk Forrás: AFP/Pascal Guyot

A gaboni közösség mintegy féltucat tagja vett részt az aukciós teremben kirobbanó demonstrációban, amely során hevesen tiltakoztak az aukción kalapács alá került afrikai műalkotások eladása ellen, jogtalan gyarmati zsákmánynak nevezve azokat.

Bár Jean-Christophe Giuseppi aukcióvezető szerint az aukció „teljesen legális" volt, a tüntetők haragja mégsem teljesen alaptalan, hiszen a rendkívül ritka fafaragást - amelyből csak körülbelül 10 hasonló létezik a világon - René-Victor Edward Maurice Fournier francia gyarmati kormányzó 1917-ben gaboni körútja során szerezte, ismeretlen körülmények között.

Egyébiránt az elmúlt években számos európai ország kezdte meg a gyarmatosítás során bitorolt tárgyak hazaszállítását. Tavaly csak Franciaország 26 műtárgyat vitt vissza Beninbe, amelyeket a hódító katonáik még 1892-ben raboltak el a helyiektől.

A fang nép Gabon legnépesebb etnikai csoportja, amely a lakosság körülbelül egynegyedét alkotja Forrás: Wikimedia Commons/A. Cottes

A többletköltségekkel és díjakkal együtt a nyertes pályázó a Fang maszkért végül összesen 5,25 millió eurót (1,9 milliárd forint) fizetett,

ami közel áll egy hasonló tétel korábbi rekordjához. 2006-ban egy másik gaboni faragvány mintegy 5,9 millió eurót (2.17 milliárd forint) hozott egy párizsi aukción.

Az Ngil maszkok jellegzetes formája - a feltételezések szerint - óriási hatással volt a híres európai művészek, köztük Picasso és Modigliani munkáira is. Érdekes ugyanakkor, hogy a hétvégén elkelt darab alapárát 300-400 ezer euróban (110-145 millió forint) határozták meg, és senki sem számított arra, hogy végül ekkora összegért kel el.