Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felgyorsítja a kifizetéseket a kisbenzinkutak támogatásának egyszerűsítése

olaj, hordó, nyersolaj, benzin, benzinkút
object, fuel, oil, tank and transport concept - close up of hand holding gasoline hose at gas station
Vágólapra másolva!
A kormány a magyar családok védelmében kitart a benzinárstop mellett, de egyszerűbb feltételekkel, hamarabb teszi elérhetővé az üzemanyag-töltő állomásoknak szánt támogatást. Az ellátásbiztonság garantálása érdekében a nyitva tartó benzinkutak előre, egy összegben kapják meg a literenkénti 20 forintos hozzájárulást.
Vágólapra másolva!

A tavaly novemberben bevezetett, egyszer meghosszabbított benzinárstopnak köszönhetően a magyar emberek a gázhoz és áramhoz hasonlóan az üzemanyagért is az egyik legalacsonyabb árat fizetik Európában. A töltőállomások működőképességének megőrzését a kormány többféleképpen segíti.

A vállalkozói szervezetekkel folytatott korábbi egyeztetések alapján a cégek literenként 20 forintos ellátásbiztonsági támogatást igényelhetnek

– derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményéből.

A nyitva tartó benzinkutak előre, egy összegben kapják meg a literenkénti 20 forintos hozzájárulást. Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ali Balikci

A mielőbbi kifizetések érdekében megszületett friss döntés szerint a támogatás alapját nem az idei, hanem a tavaly tavaszi havi üzemanyagforgalom 80 százaléka képezi. A 2021. március 1-jét követően megnyílt benzinkutaknál a támogatás alapja a múlt évi havi átlagos értékesítés 80 százalékának háromszorosa.

A kifizetések így nem utólagos elszámolás szerint, hanem egy összegben, előre, akár már a jövő héttől érkezhetnek meg az üzemeltetőkhöz.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján a támogatás három hónapra, 2022. március, április és május hónapokra vehető igénybe.

A támogatást igénylő benzinkutak vállalják, hogy folyamatosan nyitva tartanak, és változatlan létszámban foglalkoztatják tovább munkavállalóikat. Az intézkedés így az üzemanyagellátás biztonsága mellett a munkahelyek megvédését is garantálja.

A benzinkutasok a kérelmet online formában nyújthatják be 2022. március 25.-én, pénteken 8 órától az IFKA erre a célra kialakított felületén.

A támogatás folyósítására várhatóan a jövő héten megkezdődik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről