Börtön is fenyegeti Bangkok illegális kézműves sörfőzőit, egy törvénytervezet hozhatja el a vágyott változást.

Vágólapra másolva!
Thaiföld alkoholgyártásra vonatkozó törvényei szinte lehetetlenné teszik jelenleg kis sörfőzdék megnyitását és üzemeltetését, a piacot a Chang sört gyártó Thai Beverage és a Singha és Leo söröket gyártó Boon Rawd Brewery uralja. A kisebb üzemek hatalmas bírságokat kapnak már akkor is, ha megosztják a sörükről készült fotókat a közösségi média felületein, írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Naamcial kézműves sörei (ez álnév) például kifejezetten thai ízűek, mivel a frissítők az ország őshonos terményeinek, a jackfruit és a mangó felhasználásával készülnek.

A házi készítésű termékek mégis tiltottak a királyságban.

A tulajdonos szeretne legális sörfőzdét működtetni, de Thaiföld alkoholgyártásra vonatkozó törvényei szinte lehetetlenné teszik ezt a törekvést az újoncok, és a kisebbek számára.

A jelenlegi törvények a sörfőzési engedélyeket a 10 millió bát (vagy baht, azaz 106 millió forint) tőkével rendelkező gyártókra korlátozzák, míg a sörfőzdéknek legalább évi 100.000 litert kell előállítaniuk, és csak a saját helyiségükben szolgálhatják fel a sörüket. A jogszabály gyakorlatilag megakadályozza az új, kis sörfőzdék megnyitását, és a piacot így két tőkeerős vállalat - a Chang sört gyártó Thai Beverage és a Singha és Leo söröket gyártó Boon Rawd Brewery - uralja.

A thai sörök Forrás: Wikipedia

Az ellenzéki Move Forward párt egyik képviselője megpróbálta lazítani e vállalatok szorítását a thaiföldi sörpiacon, új jövedékiadó-törvénytervezetet javasolt, amely reményei szerint hozzáférhetővé teszi a piacot a kisebb gyártók számára is, a thaiföldi kabinet azonban még nem hozott döntést ebben a kérdésben.

A tervezet, ha elfogadják nemcsak a gazdaságot lendítené fel, hanem szimbolikus változást is eredményezne.

Lehetővé tenné, hogy az átlagemberek ugyanolyan üzletet kössenek és nyissanak, mint a gazdagok.
A nevezett képviselőt 2017-ben (még a politikai karrierje kezdete előtt) letartóztatták, mert otthonában engedély nélkül kézműves sört főzött. A bírság 5.000 bát volt a sörfőzésért és további 500 bát a sörélesztő vásárlása miatt.

Egy népszerű thai kézműves sör Forrás: Wikipedia

Egyesek számára a kézműves sör a rendszerellenes politikához kapcsolódik. "Nagyon hasonlít a francia forradalomhoz, amely egy párizsi kávézóból indult" - mondja a képviselő.

Hozzátette még, hogy a 2014-es thaiföldi puccs után sok demokráciapárti aktivista a bangkoki kézműves sörözőket választotta a találkozók helyszínéül.

A bangkoki Dok Kaew House Barban, egy 100 éves házban működő kézműves sörözőben (ahol állítólag még szellemek is vannak) a helyiek világos sört és almabort kortyolgatnak. A társtulajdonos Nuttapol Sominoi is reménykedik a mihamarabbi változásban. "Ez egy monopólium, egy zárt piac, ahol nincs verseny" - mondja.

Néhány thaiföldi cég a törvények megkerülése érdekében a szomszédos országokban főzi sörét, és importálja Thaiföldre, bár ez költséges.

A thaiföldi alkoholreklámok tilalma még nehezebbé teszi az újoncok számára az üzletnyitást. Még a sörükről készült kép megosztása a közösségi médiában is 50.000 bátos bírságot vonhat maga után, ha ott látható az ital logója.

Supawan Kaewprakob, a Ther, egy kizárólag nőkből álló sörfőző cég társalapítója így nyilatkozott:

A törvények megfojtják a kreativitást és a gazdaságot, teszi hozzá Nuttapol, és a fogyasztók számára kevesebb választékot nyújt. Szerinte,

ha a kézműves sörök fejlődhetnének, a helyi termékek felhasználásával fellendítenék a mezőgazdaságot, és turistákat vonzanának Thaiföld üdülőhelyeire.

A képviselő azzal érvelt, hogy az alkoholt igazságtalanul tették bűnbakká a thai társadalomban, különösen a járvány idején. Hozzáteszi, hogy a politikát a buddhista hit is befolyásolja, miszerint az alkohol bűnös szenvedély.

Föld alatti bunkerekben készített sörök:

Ha az általa javasolt törvényjavaslatot elfogadják, reményei szerint ez megnyitja az utat a más iparágakban a vállalkozói szellemet elfojtó törvények eltörlése előtt is.

Egyelőre a thaiföldi kézműves sörhálózat nagy része a föld alatt működik. Az egyik sörkészítő azt mondja, igyekszik korlátozni a közösségi médiában való jelenlétét, hogy elkerülhesse a hatóságok figyelmének felkeltését. A legtöbb vásárlóját megbízható ismerősei segítségével szájhagyomány útján találja meg. Általában a szomszédok adnak fülest a rendőrségnek - teszi hozzá -, de az övéi még nem tettek panaszt.