Beszáll az aranybányászatba a világ legnagyobb mozihálózata

amc mozi
Movie goers purchase automated tickets at an AMC movie theater in Arcadia, California on August 2, 2017. AMC Entertainment Holdings, the world's largest movie theater owner, announced a "shocking" expectation for secod-quarter losses, with stocks diving by 25 percent August 2nd amid a weak box office. The Leawood, Kansas company is owned by struggling Chinese real estate conglomerate Dalian Wanda Group. / AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
Részesedést vásárolt egy arany- és ezüstbányászattal foglalkozó vállalatban az amerikai AMC mozilánc. A világ legnagyobb mozihálózatának számító társaság nemrég jelentette be a nem mindennapi üzletet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai AMC mozilánc 22 százalékos részesedést vásárol az arany- és ezüstbányászattal foglalkozó Hycroft Mining Holding nevű társaságban – írja a Mining.com a cég keddi bejelentése alapján. Az AMC mellett Eric Sprott arany- és ezüstbefektető is részt vesz az üzletben, a felek pedig egységesen 56 millió dolláros részesedéssel szállnak be.

Az AMC közlése szerint a befektetés jelentősen támogatja majd a Hycroft pénzügyi működőképességét.

Az üzletre elsősorban a denveri székhelyű bányavállalatnak van szüksége, mivel a Hycroft igyekszik felpörgetni a kitermelését, és fenntartható, kereskedelmileg is stabil működést kialakítani. A vállalat észak-nevadai bányájában egyébként 15 millió uncia arany és 600 millió uncia ezüstkészlet található – tette hozzá az AMC közleménye.

Bányacégben vásárol részesedést az AMC mozihálózat Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A bejelentésre a befektetők is aktivizálták magukat a részvénypiacon. A Hycroft papírja egészen 96 százalékot emelkedett, miután kiderült az AMC befektetése. A bányacég a tavalyi harmadik negyedévben 31,7 millió dolláros bevételt ért el.

Az AMC vezérigazgatója, Adam Aron úgy nyilatkozott a befektetésről, hogy stratégiai üzleti lehetőségnek tekintik a Hycroft pénzügyi támogatását. A vállalat tevékenysége ugyanis távol áll a moziláncétól, azonban az AMC-nél úgy látják,

a Hycroft most hasonló helyzetben van, mint az AMC volt néhány évvel ezelőtt.

Aron hozzátette, meglátásuk szerint a Hycroft „sziklaszilárd" eszközökkel rendelkezik, viszont a cég jelenleg komoly likviditási problémákkal küzd. A pénzügyi stabilizálása azonban a későbbiekben mindkét fél számára hasznot hozhat.