Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pénzügyi feketelistára vennék az eddigi bezzegországot

The logos of Switzerland banking giants Credit Suisse and UBS are seen on December 5, 2014 in the city of Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Egyesesek pénzügyi feketelistára tennék az eddig sokak szemében mintaadónak számító Svájcot a Credit Suisse-botrány miatt, egyenesen EU-s szinten, írja az RT.
Vágólapra másolva!

A Credit Suisse svájci bankóriás a kiszivárgott dokumentumok szerint évtizedek óta olyan kétes ügyféleket szolgált ki, amelybe államfők és kémfőnökök, valamint emberi jogi jogsértők és szankciókkal sújtott személyek is beletartoztak.

- mondta Markus Ferber, az Európai Néppárt gazdasági ügyekért felelős koordinátora, majd hozzáfűzte: "Amikor a svájci bankok nem alkalmazzák megfelelően a nemzetközi pénzmosás-ellenes normákat, az ország maga is magas kockázatúvá válik."

A Credit Suisse körüli botrányokról a közelmúltban az Origo is beszámolt az alábbi cikkekben:

A Credit Suisse bank Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az EPP azután állt elő követeléseivel, hogy a média beszámolt a banknál az elmúlt évtizedekben vezetett több ezer számláról kiszivárgott adatokkal kapcsolatos vizsgálatok eredményeiről. A Suisse Secrets (Svájci titkok) elnevezésű vizsgálat során kiderült

a pénzintézet ügyfelei között voltak olyanok, akik kínzásban, kábítószer-kereskedelemben, pénzmosásban, korrupcióban és más súlyos bűncselekményekben voltak érintettek.

A Credit Suisse határozottan visszautasította a vádakat, mondván, hogy a médiajelentések

Ha Svájc felkerül a feketelistára, akkor olyan fokozott átvilágítással kell szembenéznie, mint amilyet az Iránnal, Mianmarral, Szíriával és Észak-Koreával kapcsolatos tranzakciók esetében alkalmaznak. Az EU pénzmosási feketelistáján jelenleg 21 ország szerepel, amelyek egyike sem európai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről