Mintegy 140 ezer dolláros kárt okozott a nagy laptopcsalás

microsoft surface laptop se windows 11 se oktatás tanulás notebook
Microsoft Surface Laptop SE
Vágólapra másolva!
Egy szingapúri tinédzser összeesküvést szőtt egy amerikai férfival, hogy egy kiterjedt csalás során hamis garanciális igényeket benyújtva 143.000 dollár értékben laptopot lopjanak a Microsoft-tól, írja a ChannelNewsAsia.
Vágólapra másolva!

Az ügy több évre nyúlik vissza, a most 20 éves szingapúri fiatalember azt állította, hogy a laptopokat sikeresen eladták, és bár

a bevételt pedig bitcoin vásárlására fordították, rövidesen azonban mindent elvesztettek,

miután a bitcoin ára 2018-ban zuhanórepülésbe kezdett.

A vádlott nevét nem hozhatják nyilvánosságra, mivel a bűncselekmények elkövetésekor még nem töltötte be a 18. életévét, ezért a gyermekekről és a fiatalokról szóló törvény védelme alatt áll.

A per során azonban a bíróságon bűnösnek vallotta magát a Microsoft becsapására irányuló összeesküvés vádjában,

és a bűncselekményből származó haszonszerzésben egyaránt. További hét vádpontban még várat magára az ítélethozatal.

A 2017-ben elkövetett bűncselekmények idején a vádlott még csak 16 éves volt. Egy privát online fórumon keresztül ismerkedett meg egy Justin David May nevű amerikai állampolgárral, aki mindvégig az Egyesült Államokban tartózkodott. May életkorát nem tüntették fel a bírósági dokumentumokban.

A nevezett fórum tagjai az elektronikus eszközöket értékesítő áruházak előzetes garanciaprogramjainak kihasználási módszereit vitatták meg egymás között. Ezek közé tartozik az is, hogy csalárd garanciális igényekkel cserekészülékeket szereznek be, az állítólag hibás készülékeket azonban „elfelejtik" visszaküldeni.

Microsoft Surface Laptop SE Forrás: Microsoft

Így jött rá a vádlott a csalás lehetőségére

Valamikor 2017 augusztusa és októbere között a vádlott felfedezte, hogy a Microsoft Surface laptopokat 800 dollárért árulták online, ami a kiskereskedelmi árának kevesebb, mint a fele. Arra is rájött, hogy

az érvényes garanciával rendelkező Microsoft Surface laptopok sorozatszámai egyes online fórumozóktól darabonként mintegy 25 dollárért megvásárolhatók.

A felfedezéseit megosztotta virtuális barátjával, May-jel. A megállapodásuk értelmében a tini megvásárolta az érvényes garanciával rendelkező laptopok sorozatszámait az interneten, majd ezeket arra használta fel, hogy a Microsoft felé előzetes csere-garanciaigényeket nyújtson be, azt állítva, hogy a készülékek hibásak.

A jótállási igényekben a May által megadott amerikai címeket adta meg, ahová a Microsoft a cserekészülékeket szállította. Ahogy a férfi ezeket megkapta, továbbküldte az akkor még fiatalkorú lakcímére, néhány darabot azonban megtartott magának.

A vádlott az igényeket online, vagy telefonhívások útján nyújtotta be, fiktív nevet, e-mail címet és telefonszámot használva.

A Microsoft épülete Forrás: MTI/Kovács Attila

A megtévesztés eredményeként 56 laptopot szállítottak ki több amerikai címre 143.144 dollár értékben. Miután az eszközök megérkeztek a vádlotthoz, egyenként 1.700 és 2.500 dolláros áron értékesítette őket.

Összesen 75 Microsoft Surface laptopot adott el a platformon, de a nyomozás nem tudta kideríteni, hogyan jutott hozzá a másik 19 laptophoz.

May ellen 2018 januárjában emeltek vádat az Egyesült Államokban a Microsoft ellen elkövetett, többek között postai csalással kapcsolatos bűncselekmények miatt.

2018 májusában a szingapúri rendőrség kereskedelmi ügyekért felelős osztálya tájékoztatást kapott az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodától (FBI) arról, hogy a vádlott állítólag összeesküdött Mayjel a Microsoft elleni csalás elkövetésére.

A vádlott azt állította, hogy az eladásból származó bevételt Bitcoin vásárlására fordította, de mindent elvesztett, miután a Bitcoin ára 2018-ban zuhanórepülésbe kezdett. 2021 augusztusában elkezdte részletekben visszafizetni a Microsoftnak az ellopott összeget.

May-t hét év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték, és több mint 4 millió dollár visszafizetésére kötelezték, miután két külön ügyben 42 rendbeli postai csalásban, 10 rendbeli pénzmosásban, három rendbeli csalással szerzett áruk államközi szállításában és két rendbeli adócsalásban bűnösnek vallotta magát.

A szingapúri fiú ügyében az ítélethozatal márciusban várható.