Fogyóban a gáz, ami nélkül teljesen megváltozhat a ma ismert internet

hélium, Dél-Afrika, hélium bányászat
Robert Katzke, 59, drilling manager for Renergen (R), stands at the company’s construction site in Virginia, Free State, on September 22, 2021. - In a grassy plain in South Africa, once the world's largest gold producer, prospectors have stumbled upon a new treasure: helium. Popularly known for birthday balloons and squeaky voices, helium plays an underappreciated role in medical scanners, superconductors, and space travel. It's also rare -- produced by only a dozen countries and often treated as a waste product in natural gas wells. (Photo by LUCA SOLA / AFP)
Vágólapra másolva!
Napjainkban a globális technológiai szektor legnagyobb szereplői versenyeznek egyetlen nyersanyagért, amelyből nagyon kevés van, viszont nélküle jelenleg elképzelhetetlen a technológiai fejlődés. Bemutatjuk, hogyan határozza meg a hélium a technológiai ipar sorsát.
Vágólapra másolva!

Van egy nyersanyagnak tekintett, gázneműként ismert erőforrás, amely nélkül a jelenlegi technológiai szektor működése elképzelhetetlen lenne. Ez a nemesgáz a hélium, amely nélkül - például - nem lehetne

  • filmeket nézni egy streaming platformon;
  • naponta 5,6 milliárd keresést indítani a Google keresőjén;
  • az Apple pedig nem lenne képes több millió iPhone-t gyártani.

A probléma viszont az, hogy egyre kevesebb hélium érhető el szabadon az óriásvállalatok számára.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy több mint 70 év után az eddigi legnagyobb forrásnak számító amerikai nemzeti héliumkészletek kiürültek

– írja az Oilprice.com. Az USA-n kívül a legnagyobb héliumkínálatot biztosító országok között Oroszország, Katar, valamint Algéria található. Bárhogy is, most az egész technológiai szektornak a hélium lehetséges hiányára kell felkészülnie.

A hélium sajátossága, hogy miközben az univerzum második legelterjedtebb eleme, a Földön mégis extrém ritkának számít. Ráadásul mivel a hélium a világ egyik legjobb ismert hűtőanyaga, számos területen rendkívül fontos szereppel bír. Az internetes optikai kábelektől az MRI eszközökig, a chipgyártástól az adatközpontokig, rendkívül sok helyen jelenik meg - ezek híján pedig számos, mai formájában ismert szolgáltatás, illetve termék nem, vagy csak korlátozottan lenne elérhető (lásd az iménti példákat).

A szakemberek pedig most úgy számolnak, hogy a jelenlegi héliumtermelési ütem mellett komoly hiány mutatkozhat a gázból a következő 20 évben. Ahogy tehát a technológiai szektor világszerte egyre fontosabb szereppel bír, a hélium iránti kereslet pedig drámaian emelkedik, a kínálati oldal egyre nagyobb válságba kerülhet.

Az elemzők szerint 2027-ig a kereslet éves növekedési üteme elérheti a 11 százalékot.

Nem véletlen, hogy ennek a trendnek a következtében a hélium ára is jelentősen megemelkedett, és

ma már százszor értékesebbnek számít, mint a földgáz.

A következő években tehát mindenképpen megoldást kell találnia a világnak a héliumhiány problémájára, különben a globális technológiai fejlődés nagyon komoly akadályokba ütközhet. Ugyan arról egyelőre nincs szó, hogy a már ismert, héliumot használó technológiai megoldásoknak búcsút kell intenünk, azonban az is bizonyos, hogy a jelenlegi felhasználási ütemet alapul véve mind a jövőbeni fejlesztések, mind a felhasználások számára sürgősen új készleteket, illetve új megoldásokat kell keresni.