A kézilabda-Eb és az induló új tengerentúli járat is erősíti a turizmust

GULLER Zoltán
Zalakaros, 2020. május 19. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a felújított zalakarosi tourinform iroda átadásán 2020. május 19-én. Guller Zoltán kijelentette, hogy Magyarországon a belföldi turizmus fog elsőként helyreállni, a belföldi utazók száma és költésük is magasabb lesz, mint tavaly volt. A 100 magyarországi tourinform iroda megújítására tavaly meghirdetett, egymilliárd forintos fejlesztési program keretében a most elkészült zalakarosi mellett a soproni, a keszthelyi, a tokaji és a hajdúszoboszlói iroda felújítása is zajlik. Még ebben az évben további 25 irodát újítanak fel, jövőre pedig több tucatnyi iroda kap fejlesztési támogatást. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
A kézilabda Európa-bajnokságnak pozitív hatása volt a forgalomra, januárban a vendégéjszakák száma már megközelíti a rekordnak számító 2019-es és 2020-as eredményeket, mondta dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója legfrissebb podcastjében.
Vágólapra másolva!

Budapesten, Debrecenben és Szegeden is jelentősen nőtt a vendégek száma a meccseket látogató külföldi turistáknak köszönhetően. A friss podcastből megtudhatjuk azt is, hogy milyen új, tengerentúli repülőjárat indulása várható a közeljövőben, ami számos vendéget hoz hazánkba és élénkíti majd a dunai hajójáratok népszerűségét is - hívja fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján.

Bíztatóak a számok a következő hónapokra is.

Határozott növekedést mutatnak a külföldi foglalások, a visszaépülés a fővárosban is folyamatos. Az adásban szó esik arról is, hogy a Dubaji Világkiállításon való magyar megjelenés továbbra is komoly népszerűségnek örvend - írják.

A szálláshelyeken idén az első három hétben több mint 16 milliárd forint bevétel keletkezett, ami több mint ötszörös növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest, mivel a lezárások alatt tavaly alig 3 milliárd forint volt a bevétel. A vendéglátóhelyek árbevétele több mint 60 milliárd forint lett idén az első három hétben, éves összehasonlításban a növekedés meghaladta a 90 százalékot.

- fejtette ki az MTÜ vezérigazgatója.

Hozzátette: a turisztikai ügynökség 34-37 millió vendégéjszakával számol az idén, ez alig fog elmaradni a 2019-es, rekordnak számító 41 milliótól.

Guller Zoltán kiemelte, hogy tavaly a magyar turizmus több mint tízszer jobban nőtt a világátlagnál: a nemzetközi turistaérkezések átlagosan 4 százalékkal nőttek 2021-ben, Magyarországon pedig 46 százalékkal. Értékelése szerint a 2022-es év jól indult, az MTÜ téli forgalomélénkítő kampányához sok szervezet csatlakozott, az adataik alapján négyszeresére nőtt a foglalások száma a kampány hatására az azt megelőző időszakhoz képest. Idén januárban 1,5 millió vendégéjszakát várnak, ez jelentős emelkedés a tavalyi félmillióhoz képest, és közelíti a rekordév 2 milliós számát. A belföldi és külföldi turisták aránya továbbra is kiegyensúlyozott maradt.

Kitért arra, hogy a nemzetközi szervezetek felmérései szerint a járvány enyhülésével útnak indulnak az emberek, és az elhalasztott utazásaikat bepótolják. A világ legnagyobb globális turisztikai szervezete, a londoni székhelyű World Travel and Tourism Council (WTTC) a húsvéti időszakban 250 százalékos növekedést vár Európában, a nyári foglalásokban pedig 80 százalékos bővülést.

Guller Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy február elsejétől már nem a vonatkozó intézkedéseket kell figyelni külföldi utazáskor, hanem az egyéni egészségi állapotot, ezért az oltottak jóval szabadabban utazhatnak.

Az adás az alábbi beágyazást elindítva, vagy ide kattintva is meghallgatható.

A cikk kiemelt képén Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója.