Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Itt a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredménye

Édesmindegy, cukrászda, karácsony, karácsonyi, süti,
Vannak állandó bejglik, de nincs olyan karácsony, amikor ne találnák valami extra tölteléket közöttük
Vágólapra másolva!
Lezárult az Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja - közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel hétfőn.
Vágólapra másolva!

A tárca hétfői közleményében az államtitkár elmondta: 2.748 ellenőrzést végeztek a szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés alatt.

A feltárt szabálytalanságok miatt 10 figyelmeztetést és 154 bírságot szabtak ki, összesen 11,3 millió forint értékben.

Az ellenőrzött 10.421 különféle hazai és külföldi élelmiszer tételből országosan 20,7 tonnát vontak ki a forgalomból, leginkább a lejárati idő utáni forgalmazás miatt.

Az édesipari termékek ellenőrzése során összesen 189 kilogramm édességet kellett kivonni a forgalomból. Az árusított élő halak eredetét igazoló dokumentumok, és a friss sertés- és baromfihús származásának feltüntetése a legtöbb helyen megfelelt az előírásoknak.

A Nébih laboratóriumai összesen 139 élelmiszer mintából 18 dió, 2 mák és 3 bejgli terméknél merült fel érzékszervi kifogás.

A vendéglátásban főként higiéniai problémák fordultak elő, a rendezvényre kitelepült vállalkozásoknál az egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentumok hiánya volt jellemző.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor / Travelo

A zöldség-gyümölcs ellenőrzések során a szezonális termékek mellett a hatóság kiemelten ellenőrizte a gesztenye forgalmazását is, 3 tétellel szemben indult eljárás.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok célja, hogy a jövőben is kizárólag biztonságos, jó minőségű, többségében magyar élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára - erősítette meg közleménye zárásaként az Agrárminisztérium.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről