Nagyon furcsa dolog történt tavaly az Amazon részvényével

cég, logo, logó, brand, cégek, logok, logók, vállalat, vállalatok
Nov 22, 2019 Palo Alto / CA / USA - Close up of Amazon logo and Smile symbol at one of their corporate offices located in Silicon Valley, San Francisco bay area
Vágólapra másolva!
Az Amazon messze a leggyengébb részvénypiaci teljesítményt nyújtotta 2021-ben a legnagyobb amerikai technológiai vállalatok körében. Az elemzők ráadásul nem számítanak arra, hogy idén ennél sokkal jobban teljesítene az óriás.
Vágólapra másolva!

Az Amazon részvényárfolyama 2021-ben mindössze 2,4 százalékkal emelkedett, amivel messze lemaradt a legértékesebb amerikai technológiai cégek, vagyis az úgynevezett FAANG csoport többi tagja mögött.

A FAANG betűszó tagjai közül, az Amazon mellett, az Apple 34 százalékkal, a Facebook (most már Meta) 23 százalékkal, a Netflix 11 százalékkal, az Alphabet (a Google anyacége) pedig 65 százalékkal erősödött tavaly a tőzsdén. Közben a Microsoft 51 százalékkal emelkedett, míg a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq Composite index egésze 21 százalékkal került feljebb – írja a CNBC.

Az Amazon teljesítménye tehát relatíve igen gyengének számít. Legutóbb 2014-ben zárt ilyen gyenge évet a vállalat, akkor az árfolyama 22 százalékot esett.

Az elemzők szerint több tényező együttese áll az Amazon halvány teljesítményének hátterében. Egyfelől tavaly számos online kiskereskedelmi vállalat sokkal rosszabbul teljesített a 2020-as évhez képest. Ahogy ugyanis a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások világszerte enyhültek tavaly, a cégek már nem tudták hozni a megelőző évben tapasztalt, kiugróan erős rendeléseket.

Az Amazon részvényárfolyamának teljesítménye 2021 eleje óta Forrás: Investing.com

Noha az online vásárlás továbbra is erős maradt, az Amazon már nem volt képes produkálni a korábban elért pénzügyi eredményeket. Összevetésképpen, a vállalat 2020 második negyedévében például megháromszorozta a nyereségét a megelőző év azonos negyedévéhez képest.

2021 második negyedévében viszont ez a növekedés elhalványult, és az Amazon bevétele már csak 27 százalékkal bővült (éves alapon), a megelőző év azonos időszakában mért 41 százalékos növekedéshez képest.

Ráadásul az Amazon az elmúlt két negyedéves gyorsjelentésében alulmúlta az elemzői várakozásokat, ami szintén negatív nyomást helyezett a részvényre. Miközben pedig a cég felhőalapú informatikai szolgáltatói üzletága igen erős évet zárt tavaly, ez sem tudta ellensúlyozni a legfontosabb divíziónak számító online kiskereskedelem relatív gyengélkedését.

A CNBC-nek nyilatkozó elemzők mindeközben úgy látják, az Amazon vegyes kilátásokkal kezdi el a 2022-es évet. Egyrészt kisebb lesz a nyomás a cégen, mivel (már csak a tavalyi bázishatás miatt is) kedvezőbb növekedési számokat produkálhat idén a vállalat, ami támogathatja a részvényét.

Másrészt viszont a tavalyról átgyűrűző kedvezőtlen tényezők, mint az inflációs nyomás, a beszállítói láncok fennakadásai vagy a munkaerő-piaci kihívások, továbbra is megmaradnak.

A következő hónapok pénzügyi eredményei alapján lesz majd tehát világosabb, hogy az Amazon miként tudja ledolgozni a tavalyi gyengélkedését.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!