Több ezer hektárral bővült az elmúlt években a hazai erdőállomány

Börzsöny
Állítólag tele van nemesfémmel a Börzsöny, amelynek nagy része nemzeti park
Vágólapra másolva!
A fával borított területek növelése és a meglévő erdők megőrzése érdemben hozzájárul a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez - közölte Nagy István agrárminiszter a tárca hétfői közleményében.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az Országfásítási program 2019-es meghirdetése óta már több mint 40 ezer hektár új erdő és faültetvény létesítésére pályáztak a magyar gazdák. Az állami erdőgazdaságoknál folyó erdőtelepítési mintaprogramok keretében pedig 2019/2020-ban 554 hektár, 2020/2021-ben 683 hektár erdőt telepítettek. Ezen munka keretében az Újszülöttek erdeje program részeként több mint 3 millió facsemete került földbe - tette hozzá a miniszter.

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy az országfásítás részeként a Településfásítási programban 2020 és 2022 között 1.362 településen 36 ezer sorfát ültetnek el. A települések a fákat leggyakrabban játszóterek, sportpályák árnyékolására vagy iskola-, óvodaudvarok szépítésére használták fel.

A legtöbb esetben a települések közösségi esemény keretében ültették el a fákat, bevonva ezzel a fiatalokat is, így a kezdeményezés környezeti nevelési szempontokat is szolgál.

Börzsönyi látkép Forrás: Civertan/Wikipedia

A miniszter kitért arra is:

2017 és 2022 között több mint 160 darab Natura 2 ezer fenntartási terv kihirdetésére került sor.

Hozzátette, hogy a gazdálkodók, valamint az erdészeti és természetvédelmi igazgatási szervezetek által készített tervek mintegy 450 ezer hektár Natura 2 ezer besorolású erdőterület természeti szempontú kezelését teszik lehetővé.

Hangsúlyozta, az állami erdőgazdasági társaságok az elmúlt tíz évben a szociális tüzelőanyag programban mintegy 1,2 millió köbméter tűzifát biztosítottak a kezdeményezésben részt vevő önkormányzatoknak. Az állami cégcsoport kiszámítható munkája így folyamatosan lehetővé tette a leginkább rászorultak megsegítését a téli fűtési időszakban.

Nagy István kifejtette, az erdőgazdaságok kezelik és működtetik az ország egyik legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját. 2010 óta csaknem 27 milliárd forint értékben zajlottak erdei beruházások. Ezeknek köszönhetően a cégcsoport 52 új kilátót, 40 erdei szálláshelyet, 17 látogatóközpontot és 11 erdei iskolát létesített, mintegy 150 létesítményt pedig felújított. A turisztikai infrastruktúra működtetésére és fenntartására az erdőgazdaságok évente több mint 4 milliárd forintot fordítanak - sorolta a tárcavezető.