Londonban már több milliomos él, mint New Yorkban

london,uk,ben
Vágólapra másolva!
London letaszította a trónjáról New Yorkot, ugyanis a brit fővárosban ma már több dollármilliomos él, mint az amerikai metropoliszban. Egy friss jelentésből emellett kiderült, a világ leggazdagabb emberei jelentősen növelték a vagyonukat az elmúlt hónapokban.
Vágólapra másolva!

Napjainkban közel 875 ezer londoni mondhatja el magáról, hogy dollármilliomos – írja a The Guardian a Knight Frank éves jelentése alapján. Ez elég jelentős szám, ugyanis tízből egy londoni ez alapján dollármilliomosnak számít.

Londoni szakadékok

A brit fővárosban ezzel hatalmasra nőtt a vagyoni egyenlőtlenség, ugyanis az állami statisztikák szerint közben több mint 2,5 millió londoni lakos (a város népességének 28 százaléka) hivatalosan szegénységben él. Ráadásul a hivatalos kormányzati statisztikák szerint Londonban 800 ezer gyerek (39 százalék) él szegénységben, ami a legrosszabb gyermekszegénységi ráta 1994 óta.

New York mindeközben 820 ezer dollármilliomosnak ad otthon, ezzel az amerikai város a globális ranglista második helyét szerezte meg. A londoni viszonyokat a Knight Frank elemzői elsősorban az ingatlanárakkal magyarázzák.

London a luxusingatlanok terén is világelsőnek számít a városok között Forrás: AFP/Michael Kelly

Ahhoz ugyanis, hogy valaki dollármilliomos legyen, fontban számolva 720 ezer fontos vagyonnal kell rendelkeznie. Mindeközben a brit fővárosban az átlagos ingatlanár 514 ezer font. Ez azt jelenti, hogy a londoni ingatlantulajdonosok egy jelentős része már csak abból adódóan rendelkezik 1 millió dollárnak megfelelő vagyonnal, hogy saját otthona van.

London egyébként világelső az úgynevezett prémium ingatlanok terén is.

A városban összesen több mint 68 ezer olyan ingatlan van, melynek értéke meghaladja a 2 millió fontot.

Ezzel együtt a Knight Frank kiemelte, London a világ minden tájáról képes magához csábítani a gazdagokat. A város ugyanis tökéletes célpont a Michelin-csillagos éttermeivel, a kulturális lehetőségeivel, az egyetemeivel, valamint a boltjaival és sportlétesítményeivel.

Szárnyaló ázsiai vagyonok

A fentiek mellett az úgynevezett szupergazdagok is jó évet zárhattak 2020-ban. A Knight Frank számításai szerint globálisan több mint 6000 fő csatlakozott a legalább 30 millió dolláros vagyonnal rendelkező magánszemélyek klubjához – akiknek a száma tavaly 2,4 százalékos növekedéssel így elérte az 520 ezer főt.

Már nem New Yorkban él a legtöbb dollármilliomos Forrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

A szupergazdagok száma 2025-re várhatóan további 27 százalékkal bővül majd, elérve a 663 483 főt.

A jelentés szerint a legnagyobb vagyongyarapodás Kínában, Indonéziában és Indiában várható.

A dollármilliomosok száma 2025-ig 41 százalékkal emelkedhet.

A kutatás hangsúlyozta, hogy Ázsia lesz a vagyonosodás középpontja a következő években. Noha az USA továbbra is őrzi majd a dominanciáját a gazdagok központjaként, az előttünk álló öt évben Ázsiában nő majd leginkább a szupergazdagok száma. Csak Kínában 246 százalékos növekedést várnak 2015 és 2025 között.

Mennyire gazdagok a gazdagok?

A jelentés egyik izgalmas eleme, hogy megvizsgálta, egy adott országban mekkora vagyonnal kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki bekerüljön az adott ország top 1 százalékába. A világelső itt Monaco lett, ahol leggazdagabb 1 százalékba 7,8 millió dollárral lehet bekerülni. Svájcban ez 5,1 millió dollár, míg az Egyesült Államokban 4,4 millió dollár.

Ázsiában elképesztő vagyongyarapodás várható a következő években Forrás: AFP/Imaginechina/Pan Zhiwang

Érdekesség, hogy ebben az Egyesült Királyságot (1,8 millió dollár) Ausztrália (2,8 millió dollár) és Franciaország (2,1 millió dollár) is könnyedén megelőzi.

Kínában egyébként 0,85 millió dollár kell a leggazdagabb 1 százalékba kerüléshez, de a lista alsóbb részein vannak negatívan kiugró adatok is. Indiában például jelenleg ehhez 80 ezer dolláros vagyon is elég, de Kenyában már 20 ezer dolláros vagyon (kb. 6 millió forint) is kiemelkedő gazdagságot jelent.