Így taszították le a technológiai vállalatok a tőzsdék trónjáról a nagy energiacégeket

stocks Horizontal
Traders work on the floor at the closing bell of the Dow Industrial Average at the New York Stock Exchange on September 14, 2017 in New York. The Dow edged to a fresh record Thursday, while the S&P 500 and Nasdaq pulled back from all-time peaks as industrial and technology shares moved in opposite directions. Analysts described the stock movements as indicative of bets shifting away from tech high-flyers to sectors that have not done as well. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedben a globális részvénypiac összetétele igencsak megváltozott. Az információs technológiai szektor súlya pedig megduplázódott, ahogy a techcégek letarolták a tőzsdéket, és óriási népszerűségre tettek szert. Megmutatjuk, hogyan vált a technológiai szektor a globális részvénypiac királyává.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedben a technológiai vállalatok uralták nemcsak a közbeszédet, de a befektetéseket is.

Az információs technológiai szektor súlya megduplázódott a globális részvénypiacon, a befektetők pedig igyekeztek lecsapni a legújabb felfutó technológiai trendekre.

A Visual Capitalist az MSCI adatai alapján megnézte, pontosan mely területek hogyan teljesítettek a tőzsdén, regionális bontásban, 2011 és 2021 között. Az adatok alapját az MSCI ACWI Investable Market Index (IMI) adta, amely a globális részvénypiacot reprezentáló mutató.

Az amerikai technológiai óriások uralták a részvénypiacot az elmúlt évtizedben Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou

A globális részvénypiac egészét tekintve az információs technológiai papírok 9,5 százalékponttal növelték a súlyukat. Ezzel pedig magasan a legnagyobb előretörést hajtották végre. A második legnagyobb növekedést a kommunikációs szolgáltatások területe produkálta, 4,5 százalékponttal, míg a harmadik az egészségügy lett, 3,5 százalékponttal.

A techpapírok súlya leginkább az észak-amerikai piacon emelkedett (8,2 százalékponttal),

míg a feltörekvő piacokon 0,8 százalékpontos, az európai, közel-keleti és afrikai piacokon (EMEA) együttesen 0,7 százalékpontos erősödést produkált a terület az elmúlt évtizedben. Az ázsiai csendes-óceáni térségben viszont 0,2 százalékpontos csökkenést mértek.

A legnagyobb globális visszaesést egyébként az energiaszektor produkálta, 8,2 százalékpontos gyengüléssel. Az esés különösen Észak-Amerikában volt súlyos (mínusz 4,8 százalékpont).

Ha viszont a változásokat százalékban, és nem százalékpontban vizsgáljuk, akkor némileg eltérő eredmények mellett hasonló trendeket láthatunk.

Módszertani eltérés

A százalékpontos és a százalékos változás közti módszertani különbséget az alábbi példa érzékelteti. A közüzemi cégek súlya a globális részvénypiacon 2011 és 2021 között 0,5 százalékról 0,3 százalékra csökkent. Ez 0,2 százalékpontos és 42 százalékos csökkenés.

Az információs technológiai cégek súlya globálisan 81,2 százalékkal emelkedett, és a növekedés így számolva is Észak-Amerikában volt a legerősebb, 101 százalékkal.

A kommunikációs szolgáltatások azonban ezen módszertan szerint az élre törtek, a súlyuk 108,5 százalékkal nőtt.

A legerősebb régió itt szintén Észak-Amerika volt, ahol a bővülés meghaladta a 381 százalékot.

Észak-Amerika jelentősen növelte a súlyát a globális részvénypiacon, az elmúlt évtizedben Forrás: AFP/Johannes Eisele

Noha az egyes iparágak részvénypiaci súlyának változása már önmagában sokat elmond a trendekről, de még tisztább a kép, ha ehhez hozzávesszük az egyes régiók súlyának elmozdulásait is.

Ez alapján Észak-Amerikai növelte az összesített súlyát, köszönhetően elsősorban az óriási technológiai vállalatoknak.

A feltörekvő piacok szintén több iparágban tudták növelni a relatív erejüket. Az ázsiai csendes-óceáni térség és az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régió viszont szinte minden területen vesztett a súlyából.

A nagy amerikai technológiai cégek tehát alapvetően meghatározták a mögöttünk álló évtizedet a tőzsdéken, és ezzel az észak-amerikai techrészvények globális súlyát is jelentősen megnövelték.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!