Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

120 éve még közel sem volt ennyire fontos az amerikai dollár, mint napjainkban

dollár, bankjegy, papírpénz, lóvé, pénzhalom, pénz
Cash hundred dollar bills, dollar background image. Scattered dollars. A big pile of dollars. Background of North American dollar bills. Black and white style.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 120 évben a különböző tartalékvaluták népszerűsége felemelkedett és lehanyatlott. Ez a fluktuáció jól mutatja, hogyan rendeződött át a világ legnagyobb gazdaságainak szerepe és jelentősége az évtizedek alatt. Megmutatjuk, hogy alakult a globális tartalékvaluták szerepe 1900-tól.
Vágólapra másolva!

Ma már szinte mindenki alapvetésként fogadja el, hogy a világ legfontosabb tartalékvalutája az amerikai dollár. Ez azonban messze nem így volt 120 évvel ezelőtt.

1900-ban az angol font adta a globális valutatartalékok 62 százalékát, míg az amerikai dollár részaránya nulla százalék volt

– derül ki a Visual Capitalist összeállításából.

Ha viszont előreugrunk az időben 2020-ba, a font aránya 4,7 százalék, míg az amerikai dolláré közel 60 százalék. Jól látszik tehát, hogy a 20. században jelentős átalakulás ment végbe a globális tartalékolásban.

Mik azok a tartalékvaluták?

Mindenekelőtt fontos pontosítani, mit is jelent a tartalékvaluta fogalma.

Ez olyan pénzmennyiség, amelyet elsősorban országok jegybankjai halmoznak fel.

A cél az, hogy az állami intézmények kellő készlettel rendelkezzenek, ha a saját valutájuktól eltérő fizetőeszközben kell bármilyen tranzakciót lebonyolítaniuk.

Sokáig az angol font volt a világgazdaság uralkodó valutája Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

Ezek a tartalékok tehát egyrészt támogatják a hazai valutaárfolyam stabilitását. Másrészt kellő likviditást biztosítanak válságos időszakban. Harmadrészt diverzifikálják, változatosabbá teszik a jegybanki portfóliókat, csökkentve ezzel a pénzügyi kockázatokat, és javítva az adott ország hitelminősítését.

Összességében tehát minden ország profitál abból, ha megfelelő mennyiségű tartalékkal rendelkezik.

A dollár felemelkedése

A közgazdászok általában egyetértenek abban, hogy egy adott valuta tartalékereje együtt mozog a mögötte álló gazdaság globális szerepének változásával.

Vagyis minél erősebb és fontosabb egy adott gazdaság, annál nagyobb a külföldi jegybanki kereslet az adott ország fizetőeszköze iránt.

Az elmúlt 120 év igazolja is ezt a tendenciát. Jó példa erre Japán és a jen, mivel a szigetország relatív aránya a globális GDP-ben az 1990-és években érte el a csúcsát – mielőtt megkezdődött volna az úgynevezett Elveszett Évtized válságos időszaka. A japán jen szerepe a tartalékvaluták között pedig ugyanekkor, 1990-ben érte el a csúcsát, 9,4 százalékos részaránnyal, majd ezt követően jelentős csökkenésnek indult – 2020-ban 6,0 százalékos volt jen a súlya.

Ma már egyértelműen az amerikai dollár a világ vezető tartalékvalutája Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Mindeközben az amerikai gazdaság szerepe a második világháború után lendületes emelkedésnek indult, ez pedig a dollár erejére és jelentőségére is kihatott. Ennek eredményeként mára több mint 65 ország köti a fizetőeszközének árfolyamát az amerikai dollárhoz. Számos, az Egyesült Államokon kívüli állam (mint Ecuador és Panama) fogadja el hivatalos fizetőeszközként az amerikai dollárt.

A devizapiacon pedig a kereskedés nagyjából 90 százaléka a dollár körül forog.

Mivel pedig a zöldhasú már évtizedek óta a világ elsőszámú tartalékvalutája, hagyományos menedékeszközként is funkcionál. Vagyis számos befektető világszerte dollárt vásárol válságos és kockázatos időszakokban, bízva a dollár erejében és a stabilitásában.

Az amerikai fizetőeszköz felívelését jól mutatja, hogy míg 1940-ben a globális tartalékvaluták körében a dollár részaránya 27,9 százalék volt, az angol fonté pedig 68,9 százalék, addig 1960-ra a dollár részesedése már 61,7 százalék volt, a fonté pedig már csak 35,1 százalék.

A jövő kihívása?

A nagyobb időtávokban gondolkodó elemzők most azt próbálják megjósolni, honnan és mikor érkezhet olyan kihívás a dollárral szemben, mint amilyen egykor a dollár volt az angol font ellenében.

A kínai jüan lehet a dollár nagy kihívója? Forrás: AFP/Imaginechina/Meng Zhongde

A jelenlegi trendek alapján a legvalószínűbb kihívó Kína lehet, melynek világgazdasági szerepe folyamatosan és lendületesen erősödik. Kína ma már az Európai Unió legnagyobb kereskedelmi partnerének számít, és

egyes számítások szerint a GDP-je (nominális értelemben) 2030-ra meghaladhatja az amerikait, vagyis Kína lehet a világ legnagyobb gazdasága.

Az egyelőre még nem világos, hogy ez azt jelenti-e, hogy a kínai jüan letaszíthatja a dollárt a trónról. Mindazonáltal a kínai gazdaság szerepének növekedése – a történelmi tapasztalatok alapján – akár komoly kihívást is jelenthet a dollár számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről