Halottaknak számított fel szolgáltatási díjakat ez a bank

Vágólapra másolva!
A Westpac ausztrál bankóriás elismerte, hogy megszegte a törvényt, miután a szabályozó hatóságok hat pert indítottak ellene az ügyfelekkel szembeni vitatható és etikátlan bánásmódja miatt, beleértve azt is, hogy a pénzintézet halottaknak számított fel díjakat.  A részletekről a BBC számolt be.
Vágólapra másolva!

Ha a bíróság azt jóváhagyja, a pénzintézetnek 81 millió amerikai dollár (mintegy 26 milliárd forint) büntetést kell megfizetnie. A bank emellett 57 millió dolláros kártérítést is fizet ügyfeleinek.

Ahogy arról az Origo beszámolt, ehhez a bankhoz köthető a történelem egyik legnagyobb olyan büntetése is, melyet azért szabtak ki, mert a bank nem tett teljes körűen eleget a terrorizmus finanszírozását megakadályozó pénzügyi szabályozásnak. A bank elképesztő ügyfélkezelési gyakorlatáról pedig korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Az Ausztrál Értékpapír- és Befektetési Bizottság (ASIC) szerint a Westpacnak sürgősen javítania kell "gyenge megfelelési kultúráján".

– közölte Sarah Court, az ASIC elnökhelyettese.

A bank épülete Forrás: Origo

Az ASIC, Ausztrália vállalati felügyelő hatósága szerint a hat vizsgálat egyike megállapította, hogy

a bank 10 év alatt több mint 7 millió dollárnyi díjat számolt fel több mint 11.000 "elhunyt ügyfélnek olyan pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokért, amelyek a valóságban meg sem történtek".

A felügyelet szerint a Westpac több mint 7.000 ügyfélnek kétféle biztosítási kötvényt is kiosztott, ami miatt az ügyfeleknek jelentős többletköltségük keletkezett.

Becslések szerint legalább 25.000 ügyfélnek több mint 5 millió dollárnyi olyan díjat számolt fel, amelyeket szabálytalanul tett közzé hirdetményeiben.

Az ASIC szerint a Westpac elismerte a szövetségi bíróságon benyújtott vádakat.

Peter King, a Westpac vezérigazgatója nyilatkozatban reagált:

Tavaly szeptemberben ugyanez a pénzintézet beleegyezett abba, hogy rekordösszegű, 930 millió dolláros bírságot fizessen az ország eddigi legnagyobb pénzmosási törvénysértése miatt.