Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A helyszínen, virtuális valóságban nézhettük meg a budai vár történelmét a pusztításoktól az újjászületésig

vr tours
Az egyik leginkább látványos jelenet a II. világháborús
Vágólapra másolva!
Ha nem is tényleges időutazóként, de azért a képzeletünkénél kicsit valóságosabban lehetünk ott a magyar történelem, ezen belül is a világszerte csodált budai vár néhány sorsokat fordító eseményénél. Ehhez pedig nem sokkal kell több, mint egy, a napsütésre érzékeny, de az extrém igénybevételt és a kültéri használatot jól tűrő VR-szemüveg, nagyjából másfél óra kényelmes öltözékben, és kíváncsi nyitottság arra, hogy úgy lássunk néhány eseményt a múltból, ahogyan addig soha. Az Origo kipróbálta a magyar VR Tours ritkaságszámba menő virtuálisvalóság-sétáját, ahol a várnézés a szó legjobb értelmében vett izgalmas történelmi óra, és amelyen az időutazás mellett kollektív emlékezetünk is óhatatlanul formálódik.
Vágólapra másolva!

Több dologban is rendkívül eredményesnek tekinthető a fiatal, és fiatalok alapította és működtette magyar startup, a VR Tours. Egyrészt a 2019-ben indult vállalkozás – egy kínai befektető támogatásával – olyan jellegű élményt kínál a látogatóknak, melyet nemhogy Magyarországon, de egész Európában legfeljebb ha néhány helyen találni meg a város-, illetve történelmi séták műfajában. Másrészt azért, mert munkatársai elmondhatják magukról és cégükről, hogy bár formailag még mindig kisvállalkozásnak számítanak, mostanáig nagyjából 15 ezer látogató volt kíváncsi arra Budapesten, amit kínálnak a múlt eseményei iránt érdeklődőknek.

Ez önmagában jelentős szám, de különösen annak tükrében az, hogy a 2020-ban kialakult koronavírus-világjárvány egyik legnagyobb gazdasági áldozata a turizmus iparága volt.

Márpedig a VR Tours a képzeletben végrehajtott történelmi időutazás helyett valóságos virtuális kalandot kínáló szolgáltatása a bel- és külföldi vendégek kulturális, történelmi érdeklődésére épít. Ám a vállalkozás talpon maradt, és a járványügyi intézkedések enyhítése után – várakozásuk szerint a kemény fagyok beálltáig – egyre több érdeklődőt vonzanak, hétvégén pedig szinte teljes telt házakkal üzemelnek. Harmadrészt pedig az is mellettük szól, hogy augusztusban megnyitották második szolgáltatásukat, második helyüket, mégpedig Bécsben – nem véletlenül használjuk a „hely" kifejezést, de erről majd később. Kipróbáltuk a valóságos és virtuális keveredéséből született történelemtúrát, majd beszélgettünk a vállalkozás képviselőivel, Király Máté ötletgazdával és Kurucz Márton operációs igazgatóval, akik egyben tulajdonosok is a vállalkozásban.

Virtuális valóságban élhetjük át történelmet Forrás: VR Tours

Tatárjárástól az 1848-as szabadságharcon át '56 Molotov-koktéljaiig

Közvetlen mellettünk elvágtázó lovas katonák, a felettünk tornyosuló bástyát felrobbantó találat, az osztrák ágyúzástól a Duna másik oldalán kigyulladt pesti házak, majd Sissi királynő üdvözlése. Anélkül, hogy pontosan elárulnánk, milyen események szó szerinti sűrűjébe csöppenhet a virtuális szemüveg segítségével a látogató, elmondjuk: a magyar, pontosabban a budai városrész történetének legfontosabb eseményei közül elevenedik meg jó néhány azon a tényleges sétán, melyen csoportkísérő irányításával vehetnek részt a vendégek.

A megelevenedést pedig szinte szó szerint kell érteni.

Hiszen a fejünkre húzott különleges eszköz révén az elérhető egyik legteljesebb élményt adó módon, a virtuális valóságra épített megoldással hol egy lovasroham közepén, hol egy ágyú torkolattüzénél állva, hol pedig egy 1956-os forradalmár szovjet tankon felrobbanó Molotov-koktélját látva találhatjuk magunkat. Mindezt szigorúan történelmi kontextusba helyezve: a várban és az a körüli helyszínek között mozogva is narráció kísér minket – Stohl András hangja –, így a látványos jelenetekbe nem a semmiből kerülünk, hanem megismerve-megértve annak körülményeit.

Az egyik várostromjelenet: ilyen és ehhez hasonlóan mozgalmas helyzetekbe helyez a szolgáltatás virtuálisan Forrás: VR Tours

„A célunk elsősorban a szórakoztatás volt. Nem történelemórát szerettünk volna tartani, hanem élményt adni a látogatóknak" – mondja Király Máté. Kurucz Márton pedig ezzel egyetértésben hozzáteszi: az ötlet eredetileg nem is a VR-megoldásokról szólt, hanem egyedi turisztikai élményről, amihez a virtuális valóságot használó technológia eszköz, de nem ez a cél.

– mondja Király Máté.

Persze elsőre szokatlannak hathat, hogy egy túravezető élőszavas előadását a narráció és virtuális jelentek váltják fel, de egyrészt ez valóban ritkaságszámba menő sétaélményt jelent, másrészt üzleti értelemben is teljesen racionális. A megoldásban ugyanis jelenleg már hét nyelven hallgatható a történelmi kalauz a séta alatt. Ami azt is jelenti, hogy nyelvileg teljesen vegyes látogatói csoportok is indíthatók a sétán, egy túravezető így is elég, akinek nem is kell tudnia adott nyelven – a mi csoportunkban például két portugál turista is volt.

Bárhogy is, az élmény így is, úgy is autentikus lesz. Nemcsak azért, mert a túra forgatókönyvét profi szakemberek készítették el a VR Tours számára, hanem mert a jeleneteknél felhasznált állóképek valódi archív anyagok, és az animációknál is szempont volt a történelmi hűség a szórakoztatás után – mondja Király Máté és Kurucz Márton.

Láttak már könnyeket

Nem igényel hosszas bizonygatást az, hogy egy ilyen megoldás új szín, új kiegészítő eszköz lehet a történelem tanításában.

„Tapasztaltuk már nem egyszer azt, hogy egy, kezdetben érdektelen, de legalábbis közönyös diákcsoport tagjai már a séta felénél élénken kérdezgették egymástól, kinek melyik jelenet tetszett a legjobban, melyikük hol érezte magát a leginkább lenyűgözve az animáció sűrűjében" – idézi fel Kurucz Márton. Elmondja azt is: minden korosztályból érkeznek vendégek, egészen fiatal gyerekektől az idősebbekig, elsősorban – ez nyilván a járványhelyzettel is összefüggésben áll – belföldről.

Voltak olyan látogatók, akiket másoknál mélyebben érintett meg a múltidézésnek ez a módja (képünk illusztráció) Forrás: VR Tours

„Volt olyan idősebb vendégünk, aki az utolsó jelenet után könnyes szemmel állt a helyen.

– mondja Kurucz Márton.

Mert a virtuális valóságra épített történelmi sétának nyilvánvaló pedagógiai értéke, illetve a családoknak, pároknak, külföldi érdeklődő turistáknak, csapatépítő programot kereső cégeknek szóló élményfaktora mellett, a virtuális időutazáson túl, van egy további fontos vonatkozása. Ez pedig az imént már említett szerepe a helyszínnek. A VR Tours csapata ugyanis a bennünket is körbefogó csatajelenetek bemutatásán túl meglátta és nagyon ügyesen használta fel azt a tényt, hogy az emlékezésben milyen fontos szerep jut a „helyiség" kérdésének.

Azaz annak, hogy az emlékezés mozzanatában a történések helyszínére való ellátogatás katalizáló lehet.

Ez egy nagyon fontos, a társadalomtudományokban is sokat szereplő kérdéskör, mind az egyéni emlékezet, mind a múltunkkal kapcsolatos kollektív emlékezet szempontjából. Persze cikkünkben ebbe most nem bonyolódunk bele. A történelmi séta jeleneteinek jó részét személyesen nem élhette meg senki kortársaink közül (de van, amit igen), ám azt ki kell emelni:

a VR Tours ötletében az igazi nóvum az, hogy megtalálták a lehetőségek szerinti legteljesebb múltba repítés módját.

Azaz a virtuális valóság eszközével és az emlékezést beindító helyszínek felkeresésével, vagyis e kettő ötvözésével kínálnak egyedülálló élményt a magyar múlt iránt érdeklődőknek, illetve ismereteket külföldről érkező vendégeknek.

Az egyik leginkább látványos jelenet a II. világháborús Forrás: VR Tours

A magyarok már a császárvárosban vannak

A látogatószámot persze nemcsak a koronavírus jelentette aktuális járványhelyzet, hanem az évszakok váltakozása is befolyásolja. Sem a nagyon hideg, sem a nagyon meleg nem a legkedvezőbb a túrák számára, amikor viszont nincsenek szélsőséges időjárási viszonyok, akkor rengetegen jönnek a múltutazásra. Megvannak már a tervek a budapesti túra kapacitásának bővítésére is, de ezek véglegesítése mellett közben Bécsben is elindították a szolgáltatást.

„Ott némileg más feltételek mellett tudunk működni, kicsit mások a szervezett túrák vezetésére vonatkozó szabályok. Amiben pedig a császárvárosi séta eltér a budapestitől az az, hogy arányaiban nézve némileg kevesebb benne a szigorú történelmi információ és több a szórakoztató érdekesség" – ismerteti Király Máté. A vállalkozás képviselői elmondják: nagyon jó visszajelzéseket kapnak a bécsi sétáról is.

Az egykori uralkodói városban is azt tapasztalják – csakúgy, mint Budapesten –, hogy egyre több külföldi vesz részt a sétán, és egyre több, csoportokat utaztató turisztikai szolgáltató iktatja be kínálatába a programot.

A VR Tours-nál már most arra készülnek: ha a járványhelyzet engedi, akkor egyre nagyobb kapacitásokat állítanak be a helyszíneken a kiszolgálásba, annyira sokan szeretnének időben és térben is utazni a segítségükkel.

Vendégek egy korábbi túrán Forrás: VR Tours

„Egyetlen igazán negatív kritikát kaptunk csak eddig, ez pedig az, hogy lehetne még jobb az animáció minősége. Valóban, csakhogy nem elég a szoftver hozzá, hanem a hardvernek is bírnia kell azt. Megmutatjuk extrém magas, 8k-s felbontásban is a jeleneteket, ha az eszközök elérhetővé válnak" – avat be a technikai részletekbe Kurucz Márton. Hozzáteszik: az alkalmazott szemüvegek így is olyan terhelést és használatot viselnek el, amikre tudomásuk szerint nem nagyon van példa. S bár a VR Tours létrehozói arra számítanak, a virtuálisvalóság-technológiák, hasonlóan az okostelefonokhoz, egyre olcsóbbak, egyre fejlettebbek és egyre szélesebb körben elérhetők lesznek, nem fogják maguk alá gyűrni az életünk minden szegmensét. Eszközök és lehetőségek maradnak inkább – mondja Király Máté és Kurucz Márton.

Ami pedig a bécsi terjeszkedésen túli terveket illeti, a VR Tours közel járt már ahhoz, hogy Rómában is elindítsa történelmi sétáját, de az egyelőre várat magára.

Természetesen Magyarországon is szeretnének minél több helyen megjelenni: a hazai várak a legnépszerűbb belföldi turisztikai célpontok közé tartoznak.

„Ha minden a terveink szerint alakul, tavasszal a cseszneki várnál is elérhető lesz a virtuális túra. A tartalmi résszel már megvagyunk, és úgy számoljuk, hogy egy most zajló nagy turisztikai fejlesztés elkészültével indulhatunk mi is ott" – mondja Kurucz Márton. Ha pedig ez így lesz, akkor azzal újabb történelmi helyszínen lehet tenni virtuális, emlékezetformáló történelmi időutazást.

A cikk illusztrálására felhasznált képeket a vállalkozás bocsátotta az Origo rendelkezésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről