Kiszámolták, mennyi hulladék keletkezik az olajfúró tornyok leépítéséből

Cromarty Firth, olaj, Északi-tenger, Skócia
CROMARTY, SCOTLAND - JANUARY 12: Oil rigs weighing thousands of tons are continuing to be stacked up in the Cromarty Firth on January 12, 2018 in Invergordon, Scotland. Rig platforms are being stacked up in the Cromarty Firth, awaiting orders to transport them to scrapyards, due to a lack of demand for their services following the North Sea oil downturn. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Több mint 1 millió tonna hulladék keletkezik a következő évtizedekben a brit területeken található tengeri olajfúró tornyok leépítéséből. A hulladék egy részét újrafelhasználják, illetve újrahasznosítják.
Vágólapra másolva!

A következő évtizedben mintegy 1,2 millió tonna hulladék keletkezhet a brit tengeri olajfúró tornyok leépítéséből – írja a BBC az Oil and Gas UK (OGUK) nevű iparági szervezet becslései alapján. A használaton kívüli infrastruktúra leépítése során keletkező hulladék egy részét újra is hasznosítják.

Az OGUK jelentése szerint

az üzemeltetők 16,6 milliárd fontot költhetnek a programra, és a várakozások szerint a folyamat akár több ezer munkahelyet is teremthet.

2020-ban 84 kutat építettek le a brit területeken.

Az előrejelzések alapján 2022 és 2024 között csaknem 600 kutat és 45 platformot szerelnek le. Az OGUK szerint a régi olaj- és gázplatformok, illetve egyéb építmények lebontásából származó anyagok mintegy 95 százaléka újrahasznosítható.

A következő évtizedben mintegy 1,2 millió tonna hulladék keletkezhet a brit tengeri olajfúró tornyok leépítéséből Fotót: shutterstock

Mindazonáltal a hangsúly az így keletkezett hulladékok újrahasznosításának mikéntjén van – akár teljes szerkezeti egységeket is új célokra használhatnak föl.

Nem véletlen, hogy az OGUK úgy látja, a következő tíz év izgalmas időszak lesz az iparág számára.

A szereplők ugyanis hatalmas lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák nemcsak a mérnöki és innovációs tudásukat, de a globális versenyképességüket is.

A leszerelések emellett fontos részét képezik az általános brit energiapolitikai céloknak, melyek központi eleme, hogy az ország 2050-re elérje a nettó nullás károsanyag-kibocsátási szintet.