Itt lehet hiány az önbarnítókból karácsonyra

bikini önbarnító testápoló napvédő nyár
Woman careful not to get sunburn by applying cream
Vágólapra másolva!
Komoly hiány lehet idén Nagy-Britanniában az önbarnító kozmetikumokból. Egyes alapanyagok beszállítása ugyanis súlyosan akadozik, ami a kozmetikai szektor egészében is nehézségeket okozhat.
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy jövő nyárig várniuk kell a briteknek, hogy lebarnuljanak. Idén télen ugyanis komoly hiány lehet egyes kozmetikai cikkekből, például önbarnító krémekből – írja a The Guardian.

Az egyik brit önbarnító krémeket gyártó cég, a Sunjunkie például jelezte, a probléma magja az, hogy nincs elegendő az ethoxydiglycol nevű anyagból, melyet széles körben használnak fel a kozmetikumoknál – az anyag javítja a bőrápolási termékek állagát és elősegíti a krémek ideális eloszlását a bőrön.

Az ethoxydiglycol pedig egyre fontosabb a magas minőségű kozmetikai cikkek gyártása során, beleértve az arckrémeket, a sminkeket, a dezodorokat és a hajfestékeket is.

Vagyis a hiánya egyáltalán nem csak az önbarnítókat érinti, számos más kozmetikai szerek gyártását is megnehezíti.

A helyzet pedig olyannyira súlyos, hogy a Sunjunkie igazgatója, Diane Higham úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi állapot „teljes rémálom". Hozzátette, egy széles körben felhasznált anyagról van szó, amelyről senki nem gondolta korábban, hogy egyszerűen csak eltűnik a piacról.

Komoly hiány lehet önbarnítókból ezen a télen, Nagy-Britanniában Forrás: Shutterstock

Az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban működő beszállítóknak sincs raktáron ethoxydiglycol, és nem is tudják, mikor fognak tudni beszerezni belőle. Vannak olyan iparági elemzők, akik szerint a brit hiány egyik oka a kínai szépségipar gyors ütemű felívelése, amely egyre nagyobb keresletet generál.

Higham kiemelte, más nyersanyagok elérhetősége (és jövőbeni ára) is erősen kérdésessé vált. Ilyen például a DHA (dihydroxyacetone) és az eritrulóz, melyek barnított árnyalatot adnak a bőrnek.

Az ethoxydiglycol hiánya pedig már az árakon is meglátszik. Az egyik brit online gyógyszertár adatai alapján a termék kilogrammonkénti ára nagyon gyorsan szaladt föl 12 fontról 103 fontra.

Egyelőre tehát a brit iparági szereplők attól tartanak, hogy a vásárlók hirtelen találhatják szembe magukat a hiánnyal, ahogy a beszállítói láncok teljesen leállnak. Vagyis valóban megvan rá az esély, hogy a briteknek még várniuk kell néhány hónapot az ideális színárnyalat elérésével.