Hamarosan megnyit a Clarisse, a BOTANIQ Turai Kastély fine dining étterme

A turai kastélyt báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek 1883-ban. A neoreneszánsz és neobarokk stílusjegyeket viselő kastély építésze Ybl Miklós tehetséges tanítványa, Bukovics Gyula volt. A kor minden építészeti bravúrját felfedezhetjük az épületben: a korszerű központi fűtés mellett volt étellift és villanyáram is, minden szintre került fürdőszoba. A Schossberger család több mint fél évszázadon át használta a kastélyt. Az 1883-ban épült Turai kastély a BDPST Group beruházásának köszönhetően menekülhetett meg az enyészettől. A BOTANIQ Turai kastélyt egy hangulatos 10 és fél hektáros ősfás park öleli körbe, amelyet az eredeti kertépítészeti terveket figyelembe véve, kerttörténeti és kertrégészeti kutatási eredményekre támaszkodva újítottak fel. Ennek köszönhetően egy korhű, mégis modern kastélykert jöhetett létre. A kastélypark területét hét egységre, úgy nevezett „hangulatra” osztották a tervezők: az erdő, a nyugalom, az utazás, az álom, a játék, az idő és a gyémánt hivatottak jelképezni a kastély által képviselt értékeket. A különböző egységek különböző fajtájú és elrendezésű növényei teremtik meg az egyes parkrészek egyedi hangulatát.
Vágólapra másolva!
Mészáros Ádám, két Michelin-csillagos séf vezetésével november 17-én megnyílik a BOTANIQ Turai Kastély új fine dining étterme, a Clarisse. Az étterem kínálata túlmutat a gasztronómián, hiszen egy minden apró részletében megkomponált, Tura és a kastély által inspirált élménycsomagot nyújt a vendégeknek: az ételek és a felhasznált alapanyagok, a fogásokhoz készített egyedi kerámiatányérok, a menüsorhoz írt aláfestő zene, a koktélok elnevezése és a személyzet ruházata mind a kastély és parkja hagyatékából, a környék tradícióiból merítettek ihletet. Az Origo munkatársa is részt vett az esemény kapcsán megrendezett sajtóbejáráson, és így betekinthettünk a mesébe illő kastély pompájába is.
Vágólapra másolva!

Mészáros Ádám, két Michelin-csillagos séf vezetésével Clarisse néven megnyílt a BOTANIQ Turai Kastély fine dining étterme, amely teljesen új szintre emeli a kastély gasztronómiáját, egy nemzetközi téren is egyedülálló koncepció meghonosításával. A Clarisse – amely a kastélyt építtető Schossberger Zsigmond unokájáról, a festőművész Schossberger Klára „Clarisse"-ról kapta a nevét, akinek fényképhagyatéka és megemlékezései sokat segítettek a kastély rekonstrukciója során – a vendégeit egy olyan, a színházi esték hangulatát idéző gasztronómiai utazásra invitálja, amely során a kastélyt körülvevő erdő szintjein utazhatnak végig, egy minden érzékszervet megmozgató élmény keretében.

Az étterem kínálata túlmutat a gasztronómián, hiszen egy minden apró részletében megkomponált, Tura és a kastély által inspirált élménycsomagot nyújt a vendégeknek Forrás: VARAI ENIKO/Varai Eniko

A helyszín által inspirált és helyi alapanyagokból készülő menüsort többek közt a fogásokkal harmonizáló bor- és koktélpárosítás,

a Néma Júlia keramikusművész által a menühöz tervezett kerámia étkészlet, az egyes fogásokhoz Pál István „Szalonna" Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész által komponált, a turai népdalokból merítő egyedi zenei aláfestés, valamint a személyzet által viselt, Zoób Kati által tervezett uniformisok teszik igazán emlékezetessé. Az étterem egyedi, bensőséges hangulatát egy közel 40 festményből és grafikából álló galériafal határozza meg, amely a kastély és a park hangulatát adja vissza

– ráadásul közülük egy festmény maga Schossberger Klára műve.

Mészáros Ádám, két Michelin-csillagos séf 2021 márciusában csatlakozott a BOTANIQ Turai Kastély stábjához. 2010-ben chef de partie pozícióban dolgozott a budapesti Costes étteremben, amelyet abban az évben, hazánkban elsőként Michelin-csillaggal díjaztak. 2011-ben az Onyx Étterem entremetier chefjeként helyezkedett el, majd 2016-ban már konyhafőnökként vezette az éttermet. Kinevezése előtt egy hónapot töltött a francia Serge Vieira francia étteremben, amely szintén két Michelin-csillaggal rendelkezik Forrás: Enikovarai

– mondta Mészáros Ádám, a BOTANIQ Turai Kastély Clarisse éttermének séfje.

Hozzátette: nem titkolt célként lebeg a szemük előtt, hogy szeretnék megszerezni Magyarország első vidéki Michelin-csillagát, valamint megcélozzák a fenntartható konyhákat honoráló „zöld Michelin-csillag" minősítést is.

A Mészáros Ádám által megálmodott, Clarisse ihlette menüsorban a patak, az avar, a gyep, a cserje, a lombkorona, valamint az ég szintjét jelenítik meg a fogások. A tányérokra így kerül többek között pisztráng, gomba, fürj, szarvasgerinc és körte is, varázslatos kompozíciók formájában. Az elkészített ételek a „farm to table”, azaz a „földtől az asztalig” alapelvet követik, miszerint a hozzávalók túlnyomó része helyi termelőktől származik, a jövőben pedig magában a kastély kertjében teremnek majd. Jelenleg is a környékről, Zsámbokról hozzák a zöldséget, a mézet, a tejterméket, míg a gyöngytyúk és a csirke a Kurca-parti családi gazdaságból érkezik. A fogások visszanyúlnak a környék és a kor tradícióihoz is, a desszertet például egy 1906-ban megjelent magyar szakácskönyv receptje ihlette Forrás: VARAI ENIKO/Varai Eniko

A menüsorban megálmodott ízeket két hozzájuk komponált, nagy gondossággal összeállított borsor egészíti ki, teszi teljessé: Langó Tamás sommelier az egyes fogásokhoz egy hazai („Hegyeink emléke" borsor), illetve egy nemzetközi borkülönlegességeket felvonultató válogatással („Utazásaink kalandja" borsor) is készült, a vendég döntésére bízva a választást. A Clarisse-ban egyedülálló módon a két borsor mellett a vendégeknek lehetőségük van a menühöz megalkotott, egyedi kreációkat tartalmazó koktélválogatást is választani.

A koktélok is az ételsort emelik előtérbe: minden koktél kapcsolódik az adott fogáshoz, például valamilyen közös alapanyag formájában. A Szabó Gergely bartender által megálmodott alkotások másik különlegessége, hogy emléket állítanak Schossberger Clarisse-nak, ugyanis a festményeinek nevét viselik a koktélok Forrás: Enikovarai

Clarisse megbízásából Kókai László Imre, Laci bácsi, háziúr fogadja a vendégeket, és készíti fel őket a rájuk váró páratlan élményekre: minden vendég névre szóló borítékot kap tőle, amely tartalmazza Clarisse üdvözlését, a menetrendet és a menüt. Már önmagában a turai kötődésű Laci bácsi kifinomult öltözéke visszarepít minket az időben: a Zoób Kati tervezte frakk, cilinder, kesztyű és kockás mellény a kastély fénykorát idézi meg, a BOTANIQ-ra jellemző modern eleganciával ötvözve.

A szakmát anno a Gellért szállóban megtanuló Laci bácsi gyakorlatilag önálló intézmény a turai kastélyon belül, egyfajta kapcsot jelentve az épület története, múltja, jelene, illetve jövője között, annyi szálon kötődik hozzá. Már iskolába is ide járt, és a kastély falai között randevúzott először. Mindig arról álmodozott, hogy valaha a kastélyban dolgozhasson, és 2019-ben, amikor meghirdették az álláslehetőségeket, felesége unszolására végül megpályázta az egyik pozíciót, és fel is vették. Laci bácsi a kastélyt gyakorlatilag a második családjának tekinti, minden nap köszön neki, és akkor is meglátogatja, amikor épp szabadnapos Forrás: Molnár Dániel

A BOTANIQ Turai Kastély fine dining éttermeként

a Clarisse bizonyos előre meghatározott napokon várja a vendégeit előzetes foglalás alapján november 17-től, egy hétköznapi, illetve egy hétvégi fix menüsorral, hozzá választható bor- vagy koktélválogatással.

A turai kastélyt báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek 1883-ban. A neoreneszánsz és neobarokk stílusjegyeket viselő kastély építésze Ybl Miklós tehetséges tanítványa, Bukovics Gyula volt. A kor minden építészeti bravúrját felfedezhetjük az épületben: a korszerű központi fűtés mellett volt étellift és villanyáram is, minden szintre került fürdőszoba. A Schossberger család több mint fél évszázadon át használta, aztán a második világháború során először a német, majd az orosz katonaság költözött a kastélyba. Az államosítás után általános iskolaként használták az épületet, egészen 1973-ig, majd magánkézbe került. Az ezt követő időszakban több tulajdonosa is volt. A 2000-es évekre a méltatlanul elfeledett kastély állapota jelentősen leromlott, a története 2016-ban vett pozitív fordulatot, amikor teljeskörű felújítás vette kezdetét. A BDPST Group beruházásának köszönhetően menekülhetett meg az enyészettől. A kastélyt egy hangulatos 10 és fél hektáros ősfás park öleli körbe, amelyet az eredeti kertépítészeti terveket figyelembe véve, kerttörténeti és kertrégészeti kutatási eredményekre támaszkodva újítottak fel Forrás: Hinka Zsolt/Hlinka Zsolt

A Clarisse étteremmel párhuzamosan a BOTANIQ Turai Kastély Pálmaház étterme is változatlanul folytatja a működését, az á'la carte vendégek, illetve a szállóvendégek kiszolgálására fókuszálva.