Magyarországon folyamatosan zajlik a stratégiai nemzeti képességek megteremtése

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. augusztus 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Vitesco Technologies Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021.augusztus 24-én. A német autóipari cég egy zöldmezős beruházás keretében Debrecenben új gyárat épít fel, amelyben csúcstechnológiájú autóelektronikai alkatrészeket fognak gyártani. A 47 milliárd forintos beruházáshoz a magyar állam 10,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt, a nagyjából 7000 négyzetméteres üzem felépítésével 450 új munkahely jön létre. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Magyarországon folyamatosan zajlik a stratégiai nemzeti képességek megteremtése, ugyanis a koronavírus-járvány fontos tanulsága, hogy ezek hiánya kiszolgáltatott helyzetet eredményez a rendkívüli helyzetekben - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Doktor24 Multiklinika nevű egészségügyi szolgáltató új beruházásának budapesti bejelentésén arról számolt be, hogy a pandémia "egyszerre döntötte le a lábáról bizonyos országok egészségügyi ellátórendszerét és komplett gazdaságát".

és mások jóindulatára vagy segítőkészségére lesz ráutalva - hangsúlyozta. Majd hozzátette, hogy ez semmiképp sem kívánatos helyzet nemzetbiztonsági, nemzetstratégiai szempontból.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Soós Lajos

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy tavaly tavasszal világszinten hiány volt a védekezéshez szükséges legalapvetőbb eszközökből is, idén pedig az oltások beszerzése volt kritikus kérdés.
Ezért szerinte

alapvető fontosságú a stratégiai nemzeti képességek létrehozása, miután ezzel egy állam gyakorlatilag a jövőbeli biztonságát teremti meg.

Kiemelte, hogy Magyarországon erről már megszülettek a szükséges döntések, és megkezdődött a gyakorlati végrehajtás fázisa.

Magyarország mára képessé vált maszkok, lélegeztetőgépek, orvosi eszközök, gyógyszerek gyártására, s van saját teherszállító repülőgépe, illetve épül a Nemzeti Oltóanyaggyár is - sorolta.
Ennek kapcsán pedig leszögezte: a járványokkal szembeni ellenálló képesség alapvető feltétele a gazdasági növekedésnek is, ugyanis ha nem tudják garantálni az emberek egészségét, akkor korlátozásokat kell bevezetni.

A most bejelentett beruházás keretében modern klinikai központot hoznak létre 3000 négyzetméteren, 25 rendelővel és 36 ággyal. A Magyarországon több mint 600 szakemberrel, hét helyszínen és száz rendelőben a betegek rendelkezésére álló vállalat nagyjából 3 milliárd forintos projektjéhez az állam 287 millió forintos támogatást nyújt.

Végezetül a miniszter rámutatott, hogy a magyar egészségipar jelentősen hozzájárult a gazdaság bővüléséhez ebben a nehéz időszakban is. Tájékoztatása szerint az országban 125 ezer embert foglalkoztató szektor teljesítménye tavaly 10, az idei év első felében 16 százalékkal nőtt.