Fizetett az Evergrande

yuan, jüan, valuta
A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Nantong city, east China's Jiangsu province, 24 July 2018. China's yuan weakened against the dollar on Friday (27 July 2018), breaching the key 6.8 per dollar level, dragged lower by a weaker midpoint and fears of further depreciation amid Sino-U.S. trade tensions. Large state-run banks offering dollars in the yuan forwards market, however, helped the renminbi pare some of its earlier losses by midday, although the yuan is set for its seventh week of losses - its longest losing streak since November 2015. Major Chinese state banks were seen swapping dollars for yuan in the forwards markets as they had the previous day, two traders said. Their operations dragged one-year tenor dollar/yuan swap points down into negative territory.
Vágólapra másolva!
Kifizette az egyik dollárkötvénye után járó kamatokat a türelmi időszak lejárta előtt a China Evergrande csoport, amivel egyelőre elkerülte a törlesztési csődöt.
Vágólapra másolva!

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap sajtóértesülésekre hivatkozva pénteken azt írta internetes kiadásában, hogy a sencseni székhelyű kínai ingatlanfejlesztő 83,5 millió dollárt utalt át csütörtökön a Citibank megfelelő számlájára.

Ezzel az összeggel a 2022. márciusi lejáratú, 2,03 milliárd dolláros kötvénye után járó, 8,25 százalékos kamatot térítette a kötvényesek felé.

A kifizetés eredetileg szeptember 23-án lett volna esedékes, ám a vállalatcsoport akkor elmulasztotta a kamatok folyósítását. Ezt követően kezdetét vette egy 30 napos türelmi időszak, amelynek napokon belüli leteltével az Evergrande törlesztési csődbe került volna.

A törlesztési csőd a csoport további, külpiaci adósságainak nemteljesítését idézhette volna elő, és legrosszabb esetben a helyzet odáig fajulhatott volna, hogy a kötvényesek a csoport felszámolását követelhették volna.

Az SCMP ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a több mint 300 milliárd dollárnyi adósságot felhalmozó Evergrande ezzel még korántsem hagyta maga mögött a nehézségeket. A csoport szeptemberben és októberben összesen öt dollárkötvénye után mulasztotta el a kamatok folyósítását, beleértve a most pótolt kifizetést. Vasárnap két kötvénye után összesen 235 millió dollárnyi kamat kifizetése válik esedékessé.

A Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító Evergrande jobban teljesített a belföldi adósságai törlesztését illetően. Ezen a héten 2,1 milliárd jüant folyósított egy 2025 októberében lejáró kötvénye után.

A befektetők nagy megkönnyebbüléssel fogadták az Evergrande kamattörlesztésének hírét. A csoport részvényeinek árfolyama a hongkongi tőzsdén a pénteki kereskedésben 7,8 százalékkal is emelkedett.

Egy nappal korábban viszont 12,5 százalékkal zuhant az árfolyam arra a hírre, hogy az Evergrande ingatlanszolgáltatásokkal foglalkozó részlegének 2,6 milliárd dolláros áron tervezett eladása mégsem valósult meg.