Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Brutálisan növelheti egy autó értékét, ha feltűnik valamelyik James Bond-filmben

Aston Martin Valhalla James Bond Craig
Vágólapra másolva!
Egy Bond-filmben való felbukkanása átlagosan több mint 1.000 százalékkal növeli egy autó értékét, erre jutottak egy friss elemzés készítői. Néhány, 007-es filmben szereplő jármű értéke azonban még ennél is nagyobb mértékben növekedett a  filmben nem szereplő szériapéldányok áraihoz képest. A részletekről a Bloomberg számolt be.
Vágólapra másolva!

Az idén ősztől látható a „Nincs idő meghalni" című film, amiben utoljára látható James Bondként Daniel Craig a franchise 25. részében.

Az Aston Martin Valhalla a legújabb James Bond filmben Forrás: petrolicious.com

Craig a híres titkosügynök szerepében nem csak Aston Martinját fogja vezetni - bár több ilyen is feltűnik a mozivásznon, köztük az ikonikus DB5-ös.

A filmben szerepel még egy Maserati Quattroporte, egy Land Rover Defender és egy Toyota Land Cruiser Prado is.

Ezek a modellek nagyjából 100.000, 50.000 és 60.000 dollárt érnek, bár a filmben ténylegesen használtakat valószínűleg még ennél is sokkal többért lehet majd értékesíteni a Hagerty elemzői szerint, akik összehasonlították a James Bond-filmekben használt autók értékét ugyanezen modellek átlagos eladási árával.

Aston Martin DB7 Forrás: AFP/Eric Feferberg

Az esetek többségében nem sokat segít egy autó értékének növelésében, ha azt egy szupersztár vezeti. Csak a legnagyobb nevek, például Elvis Presley vagy Marilyn Monroe neve növelheti az értéket - mondja Jonathan Klinger, a Hagerty autókultúráért felelős alelnöke.

A Bond-filmekben szereplő autók azonban kivételt képeznek, hiszen akár több ezer százalékkal is magasabb áron értékesíthetők társaikhoz képest.

A Hagerty elemzői úgy jutottak el ehhez a számadathoz, hogy az árakat az akkori árfolyamok alapján átszámították, majd összehasonlították az adott év azonos autójára vonatkozó Hagerty Price Guide értékével.

A fehér 1977-es Lotus Esprit S1, amely a "Wet Nellie" becenevet kapta „A kém, aki szeretett engem" című filmben lett a legértékesebb Bond-autó a szériapéldányához képest.

Elon Musk 616.000 fontért (839.000 dollárért) vásárolta meg a kétajtós sportkocsit az RM Sotheby's 2013-as londoni árverésén – 4.908 százalékkal többért, mint amennyit átlagos autóként érne.
Ez a brit gyártmányú Lotus megdicsőült filmes kellék volt, mivel nem voltak kerekei, és csak a víz alatti jelenetekben szerepelt. Manapság egy hasonló Lotus Series 1-es sorozatú, kerekekkel felszerelt autó akár 30.000 dollárért is érhet.

A második legértékesebb egy amerikai autó, ez érte el a legnagyobb értéknövekedést a Bond-autók közül: Az 1974-es AMC Hornet, amely „A férfi az aranypisztollyal" című filmben szerepelt, 2017-ben 89.105 fontért kelt el az RM Sotheby's aukcióján az indonéziai Auburnben. Az autó 1974-es árához képest 1.614 százalékkal ugrott meg az értékében. A Bring a Trailer nagyjából 12.000 dollárért kínálja.

Mercury Cougar XR7 Forrás: NurPhoto via AFP/WIktor Szymanowicz/NurPhoto/Wiktor Szymanowicz

Az 1969-es Mercury Cougar XR7-et Teresa di Vicenzo grófnő, más néven Tracy Bond vezette az „Őfelsége titkosszolgálatában" című filmben. Tavaly 365.500 fontért kelt el a Bonhams londoni árverésén. Ez 559 százalékkal több, mint a korabeli Cougarok 55.500 fontos normál értéke.

Általánosságban elmondható, hogy a brit márkák értékelődnek fel a legnagyobb mértékben, ha Bond figurájához kapcsolódnak.

A Land Rover a harmadik legértékesebb Bond-autó: ez a 2014-es Land Rover Defender 110 Double Cab SVX, amely a „Spectre" című filmben tűnt fel.

- írta John Mayhead, a Hagerty munkatársa az értékelő jelentésben.

A Bonhams 2018-ban 365.000 fontért adta el - közel 940 százalékkal magasabb áron, mint a széria 110-es Defender értéke a bemutató idején. Ma egy szériapéldány 35.000 fontba kerül.

Aztán ott van a „Tűzgolyó"-ból és a „Goldfinger"-ből híressé vált 1965-ös Aston Martin DB5. A Hagerty szerint ez volt az egyik a két ilyen autó közül, amelyet az Eon Productions vásárolt a „Tűzgolyó" bemutatójához, majd átalakították a Goldfinger "Q Branch" specifikációjára egy amerikai promóciós turnéhoz. 2019-ben az ikonikus Bond-autóként beharangozott DB5-öt az RM Sotheby's árverésén 4,67 millió fontért adták el, ami 759 százalékkal több, mint egy normál DB5-ös értéke.

A Goldfinger szupersztárjai Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Eon Productions/Eon Productions

Egy hasonló DB5-öt kaszkadőrkocsiként használtak az „Aranyszem" című filmben, 2018-ban kelt el, de csak 1,96 millió fontot ért el az árverésen, bár így is háromszor annyit, mint a szériamodell amúgy is jelentős értéke. "Ebben az esetben a származás volt minden" - mondja Mayhead.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről