Elképesztő árfolyamemelkedést várnak jövőre a bitcointól

Bitcoin illusztráció
Vágólapra másolva!
Olyan ütemben bővül a kriptovaluták piaca, hogy a jövő év elején a bitcoin árfolyama akár a 100 000 dollárt is elérheti – véli az egyik kriptovaluta platform vezetője.
Vágólapra másolva!

A bitcoin újra szárnyra kapott az elmúlt időszakban, és október 20-án új árfolyamcsúcsot döntött a 66 000 dolláros szinttel.

A lendületes emelkedés azt követően jött, hogy megjelent az amerikai piacon az első, bitcoinhoz kötött tőzsdén kereskedett alap (ETF).

Vannak azonban olyan piaci szereplők, akik szerint ez még semmi. A CoinList nevű kriptovaluta platform vezetője, Graham Jenkins szerint ugyanis a jövő év elején akár 100 000 dolláros bitcoin árfolyamot is láthatunk – írja a CNBC.

A kriptovaluták iránti érdeklődést a CoinList saját példája is mutatja. A startup ugyanis nemrég jelentett be egy 100 millió dolláros tőkeemelést, amivel a vállalat értéke már eléri az 1,5 milliárd dollárt.

Ráadásul Jenkins nincs is egyedül az optimista véleményével.

Számos elemző úgy látja, hogy az ETF elindítása nagyon erős lendületet adhat a bitcoinnak.

Ennek oka, hogy a tőzsdén kereskedett alap jelentősen mérsékli a kriptovalutában meglévő kockázatokat, és így az eszköz akár hatékony védelmet is jelenthet például az inflációval szemben.

A bitcoin/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Nemrég a Fidelity Investments is előállt azzal a jóslattal, hogy jöhet a 100 000 dolláros bitcoin, ám ők ezt hosszabb időtávon látják reálisnak.

A Fidelity számításai szerint a következő „néhány évben" emelkedhet erre a szintre a legnépszerűbb kriptovaluta.

A nagy kérdés tehát az lesz a következő években, hogy a kriptovaluták (és különösen a bitcoin) valóban képesek lehetnek-e letaszítani az aranyt a trónjáról a menedékeszközök körében.