Augusztusban tovább emelkedtek az átlagkeresetek Magyarországon

új forint bankjegyek
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 426 500, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 283 600 forint volt, egyaránt 8,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 436.700 forint volt a bruttó átlagkereset, 8,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A bruttó kereset mediánértéke 348.100 forint volt, ami 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 292 300 forintot ért el.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 7,2, a költségvetésben - az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben - 10,7 százalékkal nőttek.

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 407 800 forintra becsülhető, ami 8,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A teljes munkaidőben alkalmazottak létszáma a közfoglalkozatottak nélkül számolva 187 ezerrel, 7,3 százalékkal nőtt tavaly augusztus óta.

Január-augusztusban a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,4, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vállalkozásoknál 441.300, a költségvetésben 403.300, forintot ért el bruttó átlagkereset, ami 7,8, illetve 9,6, százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.