Elegük lett a technológiai óriásoknak a chiphiányból

TSMC Taiwan Tajvan chip gyár chipgyár
Vágólapra másolva!
Ahogy a globális chiphiány az elmúlt hónapokban rávilágított arra, hogy mekkora kitettséget jelentenek a globális beszállítói láncok, több technológiai óriásvállalat is úgy döntött, hogy igyekeznek növelni a függetlenségüket. Éppen ezért e cégek közül egyre többen tolódnak el a saját chiptervezés felé.
Vágólapra másolva!

Az olyan óriások, mint az Apple, az Amazon, a Facebook, a Tesla vagy a kínai Baidu is azon dolgoznak, hogy chipgyártást, vagy annak bizonyos aspektusait, házon belül végezzék el. Vagyis a technológiai gigászok igyekeznek minél jobban függetleníteni magukat a globális beszállítói láncoktól – írja a CNBC.
Mindez azt is jelenti, hogy a házon belüli chipfejlesztés sokkal specifikusabban alkalmazkodhat a társaságok sajátos igényeihez, és egyre kevésbé lehet jellemző, hogy a versenytársak nagyon hasonló félvezetőket használjanak saját termékeikhez.

Ez pedig azzal is járna, hogy a cégek a mostaninál sokkal nagyobb kontrollt gyakorolhatnának a szoftveres és hardveres integrációk felett

– mondta Syed Alam, az Accenture szakérője.

Az eltolódásnak pedig akár komoly előnyei is lehetnek. Egyes elemzők szerint ugyanis a specifikusan tervezett és gyártott chipek például kevesebb energiát fogyaszthatnak.

Valószínűleg ennél is fontosabb azonban, hogy a jelenlegi globális chiphiány rávilágított arra, hogy a technológiai óriások innovációs és üzletei lehetőségei mennyire függnek a beszállítói láncoktól. Vagyis nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban hirtelen ilyen égető kérdéssé vált a függőség leépítése.

Hazai pályára vinnék a chiptervezést a technológiai óriások Forrás: TSMC

Az átállásra jó példa volt, amikor az Apple tavaly novemberben bejelentette, hogy maga mögött hagyja az Intel x86-os gyártmányát, és a saját M1 processzorát használja az iMac és iPad készülékekben.

Nemrég aztán a Tesla közölte, hogy megépíti a saját Dojo nevű chipjét az adatközpontokban működtetett mesterséges intelligencia hálózatokhoz. A Tesla 2019-ben kezdett el speciális mesterséges intelligencia chipekkel autókat gyártani, melyek a fedélzeti szoftvereket segítik a döntéshozatalban.

A múlt hónapban emellett a Baidu is előállt a saját mesterséges intelligencia chipjével. A Kunlun 2 egyebek mellett az önvezető technológiában hasznosul, és már meg is kezdték a tömeggyártását.

Az említett cégeken kívül továbbá a Google, az Amazon és a Facebook is dolgozik saját chipek tervezésén.

Nem biztos azonban, hogy ezek a fejlesztések meg fogják oldani a chipgyártás alapvető problémáit. Egyrészt azért, mert a technológiai óriásokat egyelőre csak a tervezés és nem a gyártás érdekli. A gyártás ugyanis túl drága. Összevetésképpen, a világ egyik legjelentősebb gyártójának számító TSMC tajvani gyárának megépítése nagyjából 10 milliárd dollárba került, és sok évet vett igénybe. Vagyis valószínű, hogy a techóriások továbbra is olyan cégeket bíznak majd meg a konkrét gyártással, mint a TSMC vagy az Intel.

A Szilícium-völgynek nem lesz könnyű átállnia a chipfejlesztésre Forrás: AFP/Imaginechina/Stringer

A másik probléma, hogy a Szilícium-völgyben jelenleg kevés olyan szakember van, aki csúcsminőségű chipek fejlesztésére specializálódott.

Az USA technológiai központja ugyanis az elmúlt évtizedekben annyira a szoftverfejlesztésre helyezte a hangsúlyt, hogy a hardverek gyártása teljesen háttérbe szorult.

Vagyis, bár egyértelműen látszik, hogy a technológiai óriások igyekeznek átállni a saját maguk által fejlesztett chipekre, az viszont még nagy kérdés lesz, hogy ez valóban megoldja-e majd a szektor alapvető problémáit.