Felfordulást hozott a bitcoin első napja El Salvadorban

Protest against the Bitcoin Law in San Salvador 2021,protest,San Salvador Horizontal
SAN SALVADOR, EL SALVADOR - SEPTEMBER 07: Salvadoran social organizations protest against the Bitcoin Law promoted by the government and approved by the Salvadoran Congress, in San Salvador, capital of El Salvador, on September 07, 2021. Bitcoin is a legal tender in El Salvador since Tuesday when the law that regulates its use in all economic operations comes into force, at the same rate as the dollar. Alex Pena / Anadolu Agency (Photo by Alex Pena / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Nehezen indult a bitcoin hivatalos fizetőeszközként való bevezetése El Salvadorban. A latin-amerikai országban keddtől ugyanis hivatalos pénznem a bitcoin, de a történelmi napon a kriptovaluta árfolyama beszakadt, és újabb tüntetések robbantak ki az országban a döntés miatt.
Vágólapra másolva!

Dühös tüntetők, technológiai fennakadások és a bitcoin árfolyamának beszakadása. Ezek jellemezték kedden a bitcoin első napját hivatalos fizetőeszközként El Salvadorban – írja a BBC.

Úgy tűnik, a kriptovaluta-piac befektetőit nem érintette meg El Salvador elnökének, Nayib Bukelének a lelkesedése.

A bitcoin ugyanis kedden közel egy hónapos mélypontra süllyedt, 52.000 dollárról lement egészen 43.000 dollár alá.

Ez pedig csak alátámasztotta sokak félelmét azzal kapcsolatban, hogy a bitcoin túlságosan nagy mozgásokra hajlamos ahhoz, hogy – decentralizált eszközként – egy ország hivatalos pénzneme legyen. Mint arról korábban az Origo is írt, El Salvadorban az amerikai dollár mellett fogadták most el a bitcoint, opcionális második fizetőeszközként.

Tüntetésekkel indult a a bitcoin első nagy napja El Salvadorban Forrás: AFP/Marvin Recinos

Mivel azonban a salvadori állam nemrég alaposan bevásárolt bitcoinból, egy ellenzéki politikus az árfolyamcsökkenés kapcsán hangsúlyozta, az ország nagyjából 3 millió dollárt veszített a hirtelen árfolyamcsökkenéssel. Ez önmagában talán nem tűnne olyan nagy összegnek, de mivel Latin-Amerika egyik legszegényebb országáról van szó, sokak szerint El Salvador túl nagy kockázatot vállal.

Valószínűleg ezt gondolta az a több mint ezer tüntető is, akik kedden az ország legfelsőbb bírósága előtt tiltakoztak a döntés ellen, mely szerint innentől például a boltoknak kötelező lesz bitcoint elfogadni.

A BBC beszámolója szerint sokan azért aggódnak, mert nem tudnak semmit a kriptovaluta-piacról. Egyszerűen annyit látnak, hogy egy rendkívül volatilis eszközről van szó, amely komoly kockázatot jelent. Ráadásul az országban az egész döntési folyamat nagyon gyors volt, amit az elemzők is kritizáltak. Az sem mellékes, hogy sokan attól tartanak, hogy a jövőben megnőhet az illegális pénzügyi tevékenységek száma.

Technológiai fennakadások is nehezítették a történelmi napot Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2021 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Mindemellett technológiai szempontból sem indult könnyen a bitcoin hivatalos elfogadása. Az Apple és a Huawei platformjai például nem tették elérhetővé a kormány által támogatott Chivo nevű digitális pénztárcát, ráadásul az alkalmazás szerverei is leálltak egy időre, mert nem bírtak lépést tartani a regisztrációkkal.

A nap folyamán azt fokozatosan normalizálódott a helyzet.

A Chivo egyre több platformon jelent meg, és olyan nagyvállalatok is elfogadták a bitcoint, mint a Starbucks vagy a McDonald's.

Miközben tehát a kormány az ország gazdasági és pénzügyi fejlődését várja a bitcointól, az első nap alapján még mindig sok a bizonytalansággal azzal kapcsolatban, hogy El Salvador végül mennyire jár majd jól a bitcoin hivatalos fizetőeszközként való elfogadásával.