Számlamegszüntetési kisokos - MNB Pénzügyi sarok

pénzátutalás bankszámla bank számla pénz fizetés utalás ATM automata
54067581 - mature blonde woman with shopping bags on the background of the atm
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi sarok rovatában ma az alábbi kérdésre keressük a választ a jegybank szakértőitől: „Bankot szeretnék váltani, amihez a bankszámlámat meg kell szüntetnem. Ezt csak az eddigi bankfiókomban tehetem meg vagy másképp is?" (K. Ildikó, Dorog). A témában dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese válaszol.
Vágólapra másolva!

Bankszámlát vagy akár bankot igényeink szerint bármikor válthatunk, ha nem vagyunk megelégedve jelenlegi számlánkkal (pl. magas a számlavezetés vagy az átutalási díj), esetleg bizonyos szolgáltatásokat, termékeket hiányolunk. Egy jó választással éves szinten akár jelentősebb összeget is megspórolhatunk. Amennyiben csak a bankszámla-szolgáltatás egy részével van gondunk, célszerű először a jelenlegi bankunk kínálata között körbenézni, van-e az igényeinknek megfelelő termék, szolgáltatás - derül ki a jegybank közleményéből.

Számlánkat írásban szüntethetjük meg, esetenként online is, vagy eddigi bankunk bármelyik fiókját felkeresve.

Választhatjuk azonban az úgynevezett egyablakos bankváltást is, mely nagyban leegyszerűsíti a folyamatot.

Ekkor a számlaváltást a számla tulajdonosa a kiválasztott új banknál szintén írásban kezdeményezheti. Ez a kiválasztott hitelintézet lesz az elsődleges kapcsolattartó, amely meghatalmazásunk alapján eljár a nevünkben a bankszámlához kapcsolódó fizetési megbízások (pl. rendszeres átutalások, csoportos beszedések) áthozatala érdekében valamennyi érintett szolgáltató felé (pl. közüzemi-, biztosítási díjak, egyéb rendszeresen fizetett összegek). A számla áthozatalának és az új számla megnyitásának átfutási ideje alapvetően legfeljebb 13 munkanap.

A régi bankszámla megszüntetését azonban csak a számlatulajdonos és a társtulajdonos (ha van) közös kezdeményezésére végzik el.

A bankok a számlaváltás kezdeményezéséhez online lehetőséget is felkínálhatnak, érdemes erről a kiválasztott bank weboldalán tájékozódni.

Jelentősen lehet egyszerűsíteni a számlamegszüntetés, illetve a bankváltás folyamatát (képünk illusztráció) 123RF

A bankszámla megszüntetését befolyásolhatja, ha inkasszót vagy végrehajtást nyújtottak be rá, esetleg egyéb hatósági intézkedés miatti letiltás terheli. Olykor a bankszámla szerződés mellett egyéb szerződéses kapcsolata is van az ügyfélnek bankjával. Ha ezeket önálló kiegészítő szerződés(ek)ben kötöttük meg, akkor külön fel kell mondani azokat is. A szerződés felmondásának átvételéről kérjünk írásbeli igazolást bankunktól!

A megszüntetendő bankszámlához bankkártya is tartozhat. A bankkártyát, társkártyát a hitelintézetek a számlaszerződés felmondás alkalmával visszakérhetik, és egyúttal érvénytelenítik is (ha esetleg mégsem, akkor az első használati kísérletnél az ATM bevonja azt, s persze vásárlásra sem használható).

A számlazárás a legtöbb esetben ingyenes. Ha a nyitástól számított fél éven belül szeretnénk megszüntetni a bankszámlát, akkor

a bankunk nagy valószínűséggel számlazárási díjat fog felszámítani

(ennek összege bankonként elérő lehet, jellemzően 3.500-5.000 forint). Felmerülhetnek egyéb, a felmondással kapcsolatos költségek is, melyekről érdemes tájékozódni és az ezt fedező összeget is a számlán hagyni, ilyen például a bankszámla számlavezetési díja.

Új bank keresése közben érdemes átgondolni az igényeinket. Ilyen lehet például a számlához kínált bankkártya típusa, tulajdonságai, elektronikus banki szolgáltatások, bankfiók elérhetősége/elhelyezkedése/nyitvatartása, ATM a lakhelyünk, munkahelyünk közelében, stb. A számlák/számlacsomagok kondícióit illetően a tájékozódáshoz segítséget nyújthat az MNB honlapján elérhető ingyenes online bankszámlaválasztó programja, ahol egyedileg adhatjuk meg a számlahasználati szokásainknak és elvárásainknak megfelelő adatokat. Itt a szűrőfeltételek kitöltésével képet kaphatunk az aktuális piaci kínálatról és a havi számlahasználat átlagos, becsült költségének segítségével összehasonlítást is végezhetünk.

válaszolt dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese