Rengeteg pénzt loptak el a kriptovaluták piacáról

illusztráció, pénz, sikkasztás, lopás Digital,Crime,By,An,Anonymous,Hacker workspace,hands,data,keypad,fingers,laptop,digital crime,profess
Digital crime by an anonymous hacker
Vágólapra másolva!
Összesen több mint 600 millió dollár, azaz nagyjából 180 milliárd forint értékű kriptovalutát loptak el hekkerek, ami így a digitális fizetőeszközök történetének egyik legnagyobb értékű bűncselekményének számít.
Vágólapra másolva!

Megrázta a kriptovaluták piacát a hír, hogy hekkerek összesen több mint 600 millió dollár értékben loptak el digitális fizetőeszközöket. A tolvajok a Poly Network nevű platform egy gyengeségét használták ki – írja a CNBC.

Ez egy olyan platform, amely lehetővé teszi különböző blokkláncok összekötését. A blokklánc lényegében egy digitális főkönyv, amelyre számos kriptovaluta épül. Minden digitális tokennek megvan a saját blokklánca, és ezek mind különböznek egymástól. A Poly Network pedig azt teszi lehetővé, hogy ezek a különböző blokkláncok együtt dolgozhassanak.

A támadásról maga a Poly Network számolt be a Twitteren, és közölték, megteszik a szükséges jogi lépéseket, de a hekkerekkel is próbálják felvenni a kapcsolatot, hogy visszaszerezzék az eszközöket.

Kiemelték, az összeg tekintetében valószínűleg ez volt a legnagyobb értékű hekkerakció a decentralizált pénzügyi platformok történetében.

Történetének egyik legnagyobb lopását szenvedte el a kriptovaluta-piac Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Poly Network egy decentralizált pénzügyi platform (DeFi), vagyis olyan, blokklánc technológián alapuló alkalmazás, amely képes megkerülni a közvetítő intézményeket, például brókercégeket vagy tőzsdéket. A technológia ezzel sok esetben hatékonyabb és olcsóbb, mint a hagyományos pénzügyi rendszer megoldásai.

Az is kiderült, hogy amint a hekkerek megszerezték a pénzt, elkezdték azt továbbküldeni különböző kriptovaluta-címekre.

A SlowMist biztonsági cég kutatói szerint összesen több mint 610 millió dollár értékű kriptovalutát továbbítottak három címre.

A Poly Network arra kérte a kriptotőzsdéket, hogy helyezzék feketelistára azokat a tokeneket, amelyek a lopásban érintett címekhez köthetők.

A SlowMist kutatói jelezték, már nyomok alapján dolgoznak a tolvajok felkutatásán. Hozzátették, valószínűleg egy hosszú ideig tervezett és előkészített, alaposan megszervezett akcióról van szó.

A decentralizált pénzügyi platformok egyébként már jó ideje a hekkerek célkeresztjében vannak.

Csak az idei évben (júliusig) 361 millió dollárnyi összeget loptak el hekkerek ilyen platformokról, ami közel háromszorosa volt a teljes 2020-as kárnak.

Ráadásul az idei év első hét hónapjában a kriptovalutákkal összefüggő bűncselekmények 54 százaléka ilyen platformokhoz volt köthető, szemben a tavalyi évben mért 3 százalékkal.