Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felderített kartellekkel, több milliárdos fogyasztói jóvátételekkel zárta a félévet a Versenyhivatal

gvh
A hivatal épületének homlokzata
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kiadta Gyorsjelentését 2021. I. félévéről, amelyben számot ad a hazai piaci verseny és fogyasztók védelmében végzett munkájáról. A nemzeti versenyhatóság idei év első félévében meghatározóak voltak a kartellügyek, de a hatósági eljárások során elrendelt fogyasztói jóvátétel összértéke is meghaladta a 4,1 milliárd forintot - olvasható a GVH sajtóközleményében. 
Vágólapra másolva!

A versenyhatóság a honlapján publikálta "Közérthetően a magyar piaci versenyről, Gyorsjelentés a Gazdasági Versenyhivatal tevékenységéről – 2021. I. félév" című kiadványát, mely az év első felének versenyfelügyeleti folyamatait foglalja össze.

A Gyorsjelentés adatai alapján a Versenyhivatal idei évét elsősorban a kartellügyek határozzák meg: a kiszabott hatósági bírságok kétharmada e körben született. A fogyasztóvédelmi ügyek kapcsán a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos fellépés emelhető ki:

a pandémiával összefüggésben megtévesztő kereskedelmi kommunikációt folytató vállalkozásoknak összesen közel 220 millió Ft bírságot kellett fizetniük az év első felében.

Jelentős volt emellett a fogyasztói jólétet növelő és a hazai gazdaságot erősítő vállalások értéke: 2021 első félévében 4,1 milliárd forintot is meghaladta az eljárások során a Versenytanács által előírt kompenzációs programok összege. Milliárdos nagyságrendű azon összeg is, amelyet a cégek együttműködésükkel takarítottak meg a versenyhatósági eljárások során.

Együttműködéssel ugyanis jelentős mértékben csökkenthető, vagy akár el is kerülhető a kiszabható bírság;

2021 első félévben így 18 vállalkozás összesen mintegy 1,5 milliárd forint bírságkedvezményt ért el. A Gazdasági Versenyhivatalhoz 2021 első félévében érkezett összefonódás-bejelentések száma jelentős emelkedést mutat: 40 százalékkal növekedett a fúziók száma 2020 azonos időszakához képest.

GVH (Illusztráció) Forrás: GVH

„A nemzeti versenyhatóság az év első felében is kihasználta a törvény által biztosított teljes felügyeleti eszközrendszerét. Előzetes bírói engedélyek alapján a munkatársaim huszonhárom vállalkozásnál folytattak rajtaütéseket az idei év első felében.

"Ez az adatmennyiség körülbelül 1000 mozifilmnek, vagy 700.000 fotónak, vagy 10 millió „egyszerű" dokumentumnak felel meg" – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről