Hamarosan elbúcsúzhatunk a borospalackoktól?

bor illusztráció
Vágólapra másolva!
Tömör, vastag üvegből készült palack - megszoktuk, hogy ez a klasszikus csomagolás, amelyben a borokat árulják. Szakértők szerint ennek azonban gyorsan változnia kell, ha a borágazat csatlakozni kíván az éghajlatváltozás megállításáért folytatott küzdelemhez.
Vágólapra másolva!

Mi a baj az üvegpalackokkal? Az Rp.pl cikke nyomán a Magyarmezőgazdaság.hu arról ír, hogy a fő probléma a gyártásukkal járó szénlábnyom. Becslések szerint az üvegpalackok gyártása és szállítása a teljes borágazat üvegházhatású gázkibocsátásának felét teszi ki.

Gombamód szaporodnak az ötletek az új, innovatívabb és környezetbarátabb csomagolásra, amelyben a bort el lehet adni.

A piac kénytelen kelletlen már hozzászokott egy olyan megoldáshoz, amely sokáig megosztó volt, ez az úgynevezett bag-in-box, azaz a műanyagzacskós kartondobozok használata. Mellette szól, hogy gazdaságossága és jól szállíthatósága mellett az anyagok újrahasznosítása viszonylag egyszerű.

Érdekes újítást jelentenek a vékony üvegből készült palackok. Ez a megoldás csökkenti a palackgyártás és a szállítás szénlábnyomát.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Egy további változás, amely hamarosan megjelenhet, a borosüvegek új formája.

A kerek formájú palackok szállítása nagyon környezetszennyező, ezért a lapos, téglalap alakú PET-palackokba töltött bor olyan jövő, amely nemsokára valósággá válhat. További előnye, hogy a műanyagpalackok sokkal könnyebbek, mint az üvegpalackok. Manapság komoly bormárkák is árulnak újrahasznosított anyagból készült PET-palackokban.

Még érdekesebbnek tűnnek a növényi rostokból készült palackokkal végzett kísérletek.

Brit mérnökök például olyan kartonpapír palackot találtak fel, amely ugyanazon az elven működik, mint a bag-in-box. A palack újrahasznosított kartonból készül, belsejében poliészter és polietilén tasakkal, de a bor eltarthatósága ez esetben körülbelül egy évre korlátozódik. Egy másik innovációt jelentenek a vékony PET-réteggel bélelt papírpalackok.

Az üvegpalackok esetében is találnak azért megoldást, ez pedig a visszaváltás.

Lényege, hogy a palackokat a vásárlóktól vagy éttermektől való begyűjtés után kimossák és fertőtlenítik, majd visszaküldik a bortermelőknek – minden pincészet a saját palackját kapja vissza.